nieuws

Formatie VVD, CDA, D66 en GroenLinks stukgelopen op migratie

Formatie VVD, CDA, D66 en GroenLinks stukgelopen op migratie

Dit is het ochtendnieuws van dinsdag 16 mei: medewerker (22) crèche opgepakt om kindermishandeling, Amerikaanse tiener sterft na te veel cafeïne-drankjes en hackers stelen nieuwste film ‘Pirates of the Caribbean’.

| Martine Schut

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Formatie nieuw kabinet stukgelopen op migratie
schermafbeelding-2017-05-16-om-07-21-55

Dat liet informateur Edith Schippers weten in een persconferentie. Op het gebied van migratie was “niet de vereiste gemeenschappelijke basis” en het lukte niet om de bestaande verschillen te overbruggen. Ook op andere gebieden liepen de onderhandelingen moeizaam, liet Schippers weten. Ze noemde in het bijzonder klimaat en inkomenspolitiek. Het was vandaag de 61ste dag van de formatie. VVD, CDA, D66 en GroenLinks spraken sinds 29 maart met elkaar. Kamervoorzitter Arib ontvangt vanmiddag alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. Ze overleggen dan over hoe het verder moet met de formatie van een nieuw kabinet.
(ANP)

Medewerker crèche opgepakt om mishandeling
schermafbeelding-2017-05-16-om-07-03-35

De Antwerpse takelde een baby zo zwaar toe, dat het kindje in het ziekenhuis belandde. Vorige week donderdag ontdekten ouders (die anoniem wensen te blijven) een blauwe plek op de kaak van hun dochtertje. Het meisje, zes maanden oud, ging nog maar vier dagen naar de crèche. Op advies van haar huisarts nam ze contact op met de crèche. De mishandeling kwam toen al snel aan het licht. Een bewakingscamera had alles vastgelegd. De vrouw is op staande voet ontslagen.
(Gazet van Antwerpen)

‘Trump deelde geheime informatie met Russen’
schermafbeelding-2017-05-16-om-06-47-35

Dat schrijft The Washington Post op basis van gesprekken met ambtenaren. Die zeiden tegen de krant dat Trump daarmee een cruciale bron voor informatie over de terreurgroep IS op het spel heeft gezet. De Amerikaanse president zou de informatie hebben gedeeld op 10 mei in het Witte Huis tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en de Russische ambassadeur in de VS. Volgens de krant hadden de inlichtingen verband met het aankomende verbod op het gebruik van laptopcomputers aan boord van passagiersvliegtuigen die naar de VS vliegen, vermoedelijk omdat de Amerikanen bang zijn dat terroristen explosieven in laptops stoppen.
(ANP)

Amerikaanse tiener sterft na te veel cafeïne-drankjes
schermafbeelding-2017-05-16-om-06-46-55

Davis Cripe (16) uit de stad Colombia viel vorige maand opeens dood neer in zijn klas. De politie deed onderzoek naar de oorzaak en komt nu met een waarschuwende conclusie: te veel cafeïne is dodelijk. De tiener kreeg na het drinken van te veel cafeïne-drankjes hartritmestoornissen en later begaf zijn hart het. Politiewoordvoerder Gary Watts zegt tegen nieuwszender NBC News: “Het is niet mijn bedoeling om Mountain Dew (een frisdrank met een lemon-limesmaak ) aan te vallen, of lattés, of energiedrankjes. Maar we willen mensen laten begrijpen dat het drinken van deze drankjes, met deze hoeveelheden cafeïne, vergaande gevolgen kan hebben.”
(NBC News)

Afrikaanse landen verbieden onze tweedehands kleding
xxl

In Kenia, Tanzania en Rwanda willen ze daarmee hun eigen kledingindustrie stimuleren. Eerder deden Nigeria, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Ethiopië de gebruikte kleding ook al in de ban. De massale invoer van goedkope tweedehandsjes – die vaak met containers vol richting de Afrikaanse landen gaan – zou destructief zijn voor de lokale kledingindustrie. De Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) noemt de leer- en textielindustrie cruciaal voor de werkgelegenheid, het terugdringen van armoede en technologische vooruitgang. “Als de tweedehandskleren op de markt zouden blijven, wordt dat voor ons een groot probleem. We kunnen daar gewoonweg niet tegenop concurreren”, zegt Saidi Hitimana van kledingfabriek C+H Clothing tegen RTL Nieuws.
(RTL Nieuws)

Hackers stelen nieuwste film ‘Pirates of the Caribbean’
schermafbeelding-2017-05-16-om-06-42-07

De dieven dreigen de film te lekken als studio Disney geen losgeld betaalt. De CEO van Disney, Bob Iger, heeft zijn werknemers ingelicht over de hack. Daarbij noemde hij de naam van de film niet, maar nieuwssite Deadline zegt bevestiging te hebben dat het gaat om Dead Man Tell No Tales. Het vijfde deel van de filmreeks met Johnny Depp in de hoofdrol komt op 26 mei wereldwijd uit in de bioscopen. Disney zou weigeren te betalen en samenwerken met de FBI om de hackers op te sporen. De chantage van de filmstudio komt enkele weken nadat hackers die het nieuwe seizoen van Orange Is The New Black in handen hadden geld eisten van Netflix.
(Deadline)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser