Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

'Zeven medewerkers Tweede Kamer zijn #MeToo-slachtoffer'

'Zeven medewerkers Tweede Kamer zijn #MeToo-slachtoffer'

Het ochtendnieuws van 7 december: CNN opnieuw ontruimd na bommelding, vader straft pestende dochter: kilometers lopend naar school en kroonjaar voor kroonprinses: Amalia vijftien geworden.

| Justine Wouterson

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

‘Zeven medewerkers Tweede Kamer #MeToo-slachtoffer’

In een werkbelevingsonderzoek hebben zij aangegeven seksuele intimidatie te hebben ervaren. Dat meldt NRC. Vier van deze zeven medewerkers zeggen dat zij het incident al eerder hadden gemeld bij een vertrouwenspersoon of een leidinggevende, maar dat er onvoldoende of niets mee is gedaan. Wat er in deze situaties is gebeurd, blijkt niet uit het onderzoek. Verder zegt het onderzoek dat 33 medewerkers hebben geklaagd over bedreiging of agressie, 22 over pesten en 18 over discriminatie. Bijna een vijfde (18 procent) van de medewerkers voelt zich niet veilig om wel eens een fout te maken. Een derde zegt dat een fout maken negatieve persoonlijke consequenties kan hebben.
(NRC)

De helft van de Nederlanders heeft het ‘te druk’
pexels
En ruim een derde voelt zich ten minste een dag per week opgejaagd. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau naar de tijdsbesteding van de Nederlander. Het SCP vroeg bijna 1900 mensen een week lang in een dagboek hun activiteiten bij te houden. Daaruit blijkt ook dat 39 procent zich thuis of op het werk wel eens tekort vindt schieten. Gevoelens van tijdsdruk komen het meest voor bij vrouwen, hoger opgeleiden en ouders van thuiswonende kinderen. Nederlanders besteden aan werk, scholing en de zorg voor het huishouden en anderen bijna 46 uur per week. De meeste tijd, 77 uur, gaat naar persoonlijke verzorging. Daaronder vallen onder meer slapen, eten en drinken.
(ANP)

Nieuwszender CNN opnieuw ontruimd na bommelding

Kort na 22.30 uur (plaatselijke tijd) ging het alarm af op de redactie. Al het personeel moest het Time Warner Centre, het gebouw in New York waarin de nieuwszender huist, verlaten, meldt de zender zelf. Het programma CNN Tonight werd uit de lucht gehaald. Politie en brandweer in New York hebben het gebied rondom het gebouw afgezet op West 58th Street en 8th en 9th Avenue. In oktober werd het Time Warner Centre ontruimd nadat er een pakket met een explosief, gericht aan voormalig CIA-directeur John Brennan, was binnengekomen.
(ANP)

Vader straft pestende dochter: kilometers lopend naar school

Op social media wordt hevig gediscussieerd of de straf niet te streng is. Vader Matt Cox uit het Amerikaanse Ohio vindt pesten onacceptabel en besloot dat het pestgedrag van zijn eigen dochter bestraft moest worden. Hij liet de tienjarige Kirsten acht kilometer naar school lopen, terwijl hij achter haar reed in de auto en het filmde. De beelden plaatste hij op Facebook en gingen direct viral. De video, die inmiddels miljoenen keren bekeken is, kreeg al snel tienduizenden reacties: een groep mensen prees hem voor zijn actie, terwijl de andere groep het kindermishandeling noemde. ‘Zo zet je haar voor schut. Wat een ironie’, is één van de reacties. ‘Als dit jouw idee van een straf is, snap ik wel dat ze anderen pest’, is ook te lezen.
(People)

Kevin Hart trekt zich terug als presentator Oscars

De comedian raakte gisteren in opspraak toen oude ‘homofobe’ tweets van hem opdoken. ‘Ik heb besloten me terug te trekken van het presenteren van de Oscars op 24 februari. Dit doe ik omdat ik geen afleiding wil zijn op een avond die gaat om het vieren van zoveel getalenteerde artiesten. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de LHBT-gemeenschap voor mijn ongevoelige uitspraken uit het verleden’, meldt hij via Twitter. Gisteren liet Hart nog weten dat ‘mensen niet zo moeilijk moeten doen’ over de oude tweets. In een Instagrampost verklaarde hij de critici voor gek: ‘Ik zweer het je, de wereld is gek aan het worden, en ik ga me er niet door laten frustreren’.
(Twitter)

Kroonjaar voor kroonprinses: Amalia 15 geworden
koninklijke familie lech
Koningin Máxima heeft verklapt hoe de royals dit vandaag vieren. De oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima viert deze speciale dag alleen in familiekring. Dat vertelde haar moeder toen ze daar gisteren in Amsterdam naar werd gevraagd. “En famille, daarna zullen we zien”, antwoordde Máxima, die het ‘geweldig’ vond dat Amalia al vijftien wordt. “Ze moet examens doen straks, het is het einde van het jaar. Maar we vieren het zeker met elkaar”, zei de koningin, waarmee ze aangaf dat er niet meteen tijd was voor een groot feest. Of Amalia, die sinds 2013 de titel Prinses van Oranje heeft, haar verjaardag nog wel gaat vieren voor haar vriendinnen en klasgenoten van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, blijft dus (vooralsnog) geheim.
(ANP)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser