ochtendnieuws

Wie appt of belt achter het stuur gaat binnenkort mogelijk de cel in

Wie appt of belt achter het stuur gaat binnenkort mogelijk de cel in

Dit is het ochtendnieuws van vrijdag 13 oktober: Amsterdam in teken van afscheid burgemeester Van der Laan, directeur AVROTROS vindt dat NPO dj Annemieke Schollaardt beschadigt en ‘Carpool Karaoke’ met Chester Bennington online.

| Martine Schut

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

‘Celstraf voor appen achter stuur straks mogelijk’

Nu staat er op het gebruik van de telefoon achter het stuur een boete van maximaal 230 euro. Maar dankzij een nieuwe verkeerswet – die nog in de maak is – komt daar snel verandering in. Volgens dagblad Trouw regelt die wet dat je telefoon gebruiken achter het stuur voortaan wordt gezien als roekeloos rijden. Dat de nieuwe wet in de maak is, was al langer bekend. En deze zomer nog pleitte Veilig Verkeer Nederland ervoor om te regelen dat met name appen achter het stuur strenger wordt bestraft. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt nu tegen de krant dat dat inderdaad gaat gebeuren.
(Trouw)

Dode en gewonden bij grote brand in flat Rotterdam

Het vuur ontstond gisteravond in een woning op de zevende verdieping. Het dodelijke slachtoffer is een 62-jarige man die daar woonde. Door de brand zijn ook zeven mensen gewond geraakt. Zij hadden rook ingeademd en moesten worden behandeld in het ziekenhuis. De flat, die twintig verdiepingen telt met in totaal 160 appartementen, werd gedeeltelijk ontruimd. Het kostte de brandweer uren om de brand te blussen. In de woning was het volgens een woordvoerder “erg rommelig”, waardoor het vuur lang bleef smeulen. Rond 02.00 uur vannacht was de brand geblust. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
(ANP)

Amsterdam in teken van afscheid Van der Laan

Tussen 10.00 en 20.00 uur kan iedereen in het Concertgebouw een laatste groet brengen. Mensen kunnen langs de kist te lopen en een condoleance achterlaten. Verder is iedereen vrij om iets te laten horen, bijvoorbeeld met een koor of gitaar. De hele dag houden verschillende Amsterdammers de wacht bij de kist. Onder hen zijn veteranen, daklozen en dragqueens Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz. Van der Laan wordt morgen in besloten kring begraven. Alle bussen, metro’s, trams en veerboten in de stad staan dan om 13.00 uur een minuut stil.
(ANP)

‘NPO beschadigt radio-dj Annemieke Schollaardt’

Met de wijzigingen in de programmering heeft de NPO de grenzen van fatsoen overschreden. Dat is de mening van AVROTROS-directeur Eric van Stade, die vooral doelt op de verhuizing van radio-dj Annemieke Schollaardt. “Als je een dj die een grootse carrière van tien jaar heeft gehad bij 3FM laat verhuizen naar Radio 2 en daar dan maar voor vier maanden laat zitten, dan beschadig je die artiest. Dat is geen goed presentatorenbeleid”, zegt Van Stade in het AD. De AVROTROS is woedend over de voorgenomen veranderingen die de NPO per 1 januari wil doorvoeren. AVROTROS gaat in gesprek met de NPO. Van Stade: “We zouden het liefst zien dat Annemieke gewoon in de middag blijft. Zijzelf voelt zich hier rot over, maar hoopt op een constructieve oplossing.”
(AD)

Natuurbranden nu dodelijkste ooit in Californië

Nooit eerder hebben natuurbranden in Californië zoveel levens, 31 inmiddels, geëist. Honderden mensen in het rampgebied worden vermist. De branden woeden sinds begin deze week in het gebied rond Santa Rosa en in het wijngebied Napa Valley. Duizenden huizen en bedrijfspanden zijn al verbrand en de brandweer moet alle zeilen bijzetten om uitbreiding van de branden te voorkomen. Zo zijn vannacht nog vijfduizend inwoners van het stadje Calistoga in veiligheid gebracht. Door de aantrekkende wind dreigt het vuur de plaats volledig te verwoesten. Het vuur is mogelijk ontstaan tijdens een storm, door vonken van omvallende elektriciteitspalen.
(ANP)

‘Carpool Karaoke’ met Chester Bennington online

De aflevering werd zes dagen voor de dood van de frontman van Linkin Park opgenomen. In de video – die de band gisteravond op Facebook plaatste – zingen Bennington, Mike Shinoda, Joe Hahn en acteur/comedian Ken Jeong samen in een auto diverse hits van de band en van andere artiesten. James Corden, bedenker van Carpool Karaoke Apple, zei eerder dat de familie van Bennington zou beslissen of en wanneer de aflevering van de populaire serie te zien zou zijn. Chester Bennington maakte in juli onverwacht een einde aan zijn leven. Hij werd 41 jaar oud.
(Facebook)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser