Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

Verkeersveiligheid grootschalig aangepakt: 'Het streven is nul doden'

Verkeersveiligheid grootschalig aangepakt: 'Het streven is nul doden'

Dit is het ochtendnieuws van donderdag 6 december: kankerpatiënten onbekend met klachten na ziekte, BBC-presentator dood gevonden na vertrek uit uitzending en opmerkelijk: aantal vrouwen in Top 2000 gehalveerd.

| Justine Wouterson

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Verkeersveiligheid aangepakt: ‘Nul doden is streven’

De overheid en betrokken organisaties streven op termijn naar nul slachtoffers. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bekendgemaakt. In het laatste plan voor verkeersveiligheid van de overheid was de inzet om in 2020 het aantal ernstige verkeersgewonden onder de 10.600 te brengen en het aantal verkeersdoden onder de 500 slachtoffers per jaar. Die doelstelling kan niet worden gehaald, het aantal verkeersslachtoffers is juist weer aan het stijgen. “Het is voor mij persoonlijk een prioriteit om deze trend om te buigen”, zegt Van Nieuwenhuizen. “Ik weet ook wel dat je nooit helemaal op nul kunt eindigen, maar ik vond het gewoon raar dat als streefgetal een aantal doden werd opgeschreven.”
(NOS)

Kankerpatiënten horen weinig over klachten na ziekte

Bij ruim een derde is niet gesproken over klachten die zich na de ziekte kunnen ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), gehouden onder 3785 (ex-)patiënten. Over de langetermijngevolgen van hun behandeling, zoals depressieve gevoelens, geheugen- en concentratieproblemen, wordt onvoldoende informatie verstrekt. Van de ondervraagden zegt 55 procent dat wensen of plannen voor de toekomst helemaal geen onderwerp van gesprek waren en driekwart kreeg niets te horen over de mogelijkheid om niet verder te behandelen. “Als iemand van kanker geneest, wil diegene het vooruitzicht van een betere kwaliteit van leven hebben na de behandeling”, zegt Ella Visserman, belangenbehartiger van de NFK in Trouw.
(Trouw)

Tien miljoen voor mbo’ers met studievertraging
vmbo
Het geld is voor jongeren die ziek of zwanger worden, of een beperking hebben. Studenten die buiten hun schuld studievertraging oplopen dus. Het geld wordt verdeeld over alle mbo-scholen, blijkt uit een wetsvoorstel. Als een mbo’er door bijvoorbeeld ziekte het jaar niet kan afmaken, moet hij wel schoolgeld betalen. Dat wordt dan gedekt door het fonds. De mbo-scholen mogen zelf bepalen hoe het fonds wordt ingevuld en wie er recht heeft op een vergoeding. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs was verbaasd dat zo’n studiefonds wel bestond voor het hoger onderwijs en niet voor het mbo. “In het hoger onderwijs waren dit soort regelingen heel vanzelfsprekend. Om onverklaarbare redenen was dat in het mbo nog niet zo.”
(ANP)

Luxemburg gaat openbaar vervoer volledig gratis maken

Het is het eerste land ter wereld waar je kosteloos kunt reizen met de trein, tram en bus. Onder leiding van minister-president Xavier Bettel, die onlangs werd herkozen voor een tweede termijn, is de regering van plan om meer aandacht te besteden aan het milieu. Eerder dit jaar werd al besloten dat kinderen en jongeren onder de twintig jaar niet meer hoefden te betalen voor het openbaar vervoer. Het land heeft 600.000 inwoners, maar bijna 200.000 mensen komen dagelijks – veelal met de auto – vanuit Frankrijk, België en Duitsland de grens over omdat zij in Luxemburg werken. Het gratis reizen met het openbaar vervoer moet vanaf aankomende zomer mogelijk zijn.
(The Guardian)

BBC-presentator overlijdt na vertrek uit uitzending

Vicki Archer liep midden in een radioshow weg en beroofde zichzelf thuis van het leven. De 41-jarige Vicki, een gescheiden moeder van drie, presenteerde samen met Adam Green het BBC-programma Radio Shropshire dat van drie uur ’s middags tot zeven uur ’s avonds te horen was. Rond vijf uur stapte de vrouw midden in de uitzending plots op. Aan haar collega’s liet ze weten van streek te zijn en even behoefte te hebben aan rust. Enkele uren later werd ze door haar stiefvader levenloos op de zolder in haar huis teruggevonden. Die kreeg meteen argwaan toen hij geen gehoor kreeg bij Vicki thuis en op haar werk te horen kreeg dat ze niet lekker naar huis was gegaan. Ze had namelijk al twee eerdere zelfmoordpogingen gedaan en ze leed aan een depressie. Het tragische voorval vond al plaats in augustus. De BBC heeft nu pas naar buiten gebracht dat het om zelfdoding ging.
(BBC)

Worstel je met suïcidale gedachten? Praat er dan over. Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl.

Opmerkelijk: aantal vrouwen in Top 2000 gehalveerd

Het aantal vrouwelijke artiesten in de lijst daalde van 419 in 1999 naar 220 in 2017. Van de nieuwe nummers die de afgelopen jaren in de lijst belandden, is ook maar een klein aandeel van vrouwen. Dat blijkt uit een grote inventarisatie van de populairste hitlijst van Nederland, waarover NRC bericht. In de loop der jaren kwamen er meer bands in de lijst te staan en gebeurde het steeds vaker dat bepaalde artiesten meerdere malen een notering kregen. Hierdoor nam ook het aantal mannelijke artiesten per lijst de afgelopen twintig jaar met zo’n zeshonderd af, een daling van een kwart. De hoogste vrouwelijke notering was vorig jaar Claudia de Breij, die met het nummer Mag ik dan bij jou op nummer 14 stond. Amy Winehouse was de tweede vrouw met Back to Black – veertig plaatsen lager.
(ANP)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser