ochtendnieuws

Tientallen gezochte criminelen krijgen 'gewoon' uitkering betaald

Tientallen gezochte criminelen krijgen 'gewoon' uitkering betaald

Dit is het ochtendnieuws van donderdag 16 augustus: Duitse geboorteakte erkent binnenkort derde geslacht, maaltijdbezorger Foodora stopt in Nederland en Dotan vier maanden na trollengate weer opgedoken op Twitter.

| Justine Wouterson

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Tientallen gezochte criminelen krijgen uitkering betaald

Ze zijn onvindbaar voor de staat, maar ontvangen maandelijks wél een uitkering. Dat blijkt uit cijfers in handen van RTL Nieuws. Het kabinet zou al zo’n zeven jaar proberen een eind aan de situatie te maken, maar dat is tot op heden nog niet gelukt. De reden daarvan zou zijn dat het maanden kan duren om een uitkering te stoppen. Ook zou het voortvluchtige veroordeelden regelmatig lukken om hun uitkering via de rechter terug te eisen. RTL Nieuws achterhaalde dertien zaken, waarin daar sprake van was. Een straf niet uitzitten is onvoldoende reden om een uitkering stop te zetten, vinden rechters. Het ministerie laat weten dat het UWV en de sociale diensten voortaan eerst een waarschuwingsbrief aan de veroordeelde gaan sturen voordat ze de uitkering intrekken. Het hoopt hiermee tegemoet te komen aan de bezwaren van rechters.
(RTL Nieuws)

Duitse geboorteakte erkent binnenkort derde geslacht

Iemand met kenmerken van beide geslachten kan als ‘divers’ worden aangemerkt. De Duitse regering keurde vandaag een wet goed, die een derde geslacht op geboorteaktes toestaat. De wetswijziging volgt na een besluit van het Duitse grondwettelijk Hof van eind vorig jaar. Toen werd bepaald dat er een derde geslacht moest komen, omdat het verbod op discriminatie nu geschonden zou worden. De rechters kwamen destijds tegemoet aan een klacht van iemand die als vrouw geregistreerd staat, maar bij wie uit een chromosomenanalyse bleek man noch vrouw te zijn. Sinds 2013 stond Duitsland al toe om het vakje man/vrouw op de akte leeg te laten, wanneer een baby ambivalente geslachtskenmerken heeft. De wetswijziging moet voor het einde van het jaar doorgevoerd zijn.
(ANP)

Maaltijdbezorger Foodora stopt in Nederland

Het bedrijf kon de concurrentie met andere maaltijdbezorgers niet aan. Met name Takeaway.com, het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl., was een groot rivaal voor Foodora Nederland. De maaltijdbezorgdienst werd onlangs in de etalage gezet, maar er is geen koper gevonden. Daarom trekt de Duitse eigenaar Delivery Hero nu de stekker uit de Nederlandse tak van Foodora. Topman Jitse Groen van Takeway.com had onlangs gezegd te kijken naar een mogelijke overname van het bedrijf. Medewerkers van Foodora Nederland zijn op de hoogte gesteld van het besluit. Delivery Hero wil ook de activiteiten in Australië, Frankrijk en Italië verkopen. Het bedrijf wil zich richten op markten, waar het een leidende positie heeft.
(ANP)

Kranten VS in actie tegen ‘fake news’-uitspraken Trump
Trump tweede termijn
Meer dan driehonderd kranten spreken zich vandaag uit voor de vrijheid van de pers. Hiermee reageren ze op president Donald Trump die verschillende media-bedrijven “vijanden van het Amerikaanse volk” heeft genoemd. The Boston Globe is de initiatiefnemer van het commentaar. Die kreeg steun van The New York Times en kleinere dagbladen, waarvan sommige uit staten komen waarin Trump de grootste werd in de verkiezingen van 2016. The Boston Globe beschuldigt Trump in het commentaar van een ‘voortdurende aanval op de vrije pers’. ‘De grootsheid van de VS is afhankelijk van hoe de vrije media de waarheid kunnen spreken tegen de machtigen’, schrijft The Globe. ‘De pers als ‘vijand van het volk’ te bestempelen is zowel on-Amerikaans als gevaarlijk voor de maatschappij die we meer dan twee eeuwen delen.’
(ANP)

Dotan vier maanden na trollengate weer op Twitter
zo reageert Twitter op het nieuws over Dotan
De door hem gedeelde foto duidt volgens fans op óf een comeback, óf psychische problemen. Op de afbeelding staat een zwarte gitaar met een zwart hartje. Zanger Dotan Harpenau (31), die in april vriend en vijand verraste toen bleek dat hij zijn carrière en populariteit stimuleerde door zichzelf op te hemelen met tientallen nepaccounts op sociale media, leek de afgelopen vier maanden van de aardbodem te zijn verdwenen. Volgers van Dotan reageren positief op het teken van leven op sociale media. Ze wensen de singer-songwriter een voorspoedig herstel toe en hopen dat hij op termijn weer actief wordt op het muzikale vlak. Toch oppert een enkeling dat Dotan misschien wel zelfs achter die steunbetuigingen zit. Dotan heeft nog niet gereageerd op de reacties.
(Twitter)

Laat die jas maar thuis: het wordt zomers warm
Zomerweer opraken
Vanmiddag wordt het in het binnenland op grote schaal 25 tot 28 graden. De Wadden moeten het doen met zo’n 22 graden, terwijl het kwik in Noord-Limburg lokaal kan oplopen tot wel 30 graden. Het is vrij zonnig, maar vooral in het noordwesten en westen komt ook bewolking voor. Vanavond stijgt de kans op regen- en onweersbuien en vannacht kan het in het midden en oosten van het land enorm plenzen. Gelukkig lijken die buien te verdwijnen wanneer je morgen uit bed springt: vanuit het westen breekt de zon weer door en wordt het zo’n 20 tot 24 graden.
(WeerOnline)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser