Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

Nederlanders denken steeds positiever over lhbt-gemeenschap

Nederlanders denken steeds positiever over lhbt-gemeenschap

Dit is het ochtendnieuws van donderdag 17 mei: Nederlanders zijn steeds positiever over lhbt’ers, Ebola-epidemie gaat een nieuwe fase in en Elton John treedt op bij huwelijk Prins Harry & Meghan Markle.

| Denise Mulder

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Lees ook
Tornado laat ‘spoor van verwoesting’ achter in Duitsland, net over de grens met Nederland

Nederlanders steeds positiever over lhbt’ers

Nederlanders steeds positiever over lhbt'ers

De acceptatie van homoseksuelen is een stuk beter dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). ”Er is de afgelopen tien jaar veel veranderd. In het algemeen, maar ook bij groepen waar het vroeger moeilijk lag”, zegt Lisette Kuyper, onderzoeker bij SCP. Dit geldt volgens haar voor algemene instellingen, maar ook het homohuwelijk. Mensen staan hier nu positiever tegenover. In 2006 was iets meer dan de helft positief over de lhbt-gemeenschap. In 2017 steeg dat naar driekwart. Ook over transgenders wordt positiever gedacht. Nu is 57 procent positief over transgenders. Eerder was dit 45 procent. Zelfs de groep die gemiddeld genomen minder tolerant is, zoals ouderen, inwoners van dorpen en stemmers op christelijke partijen, is de afgelopen tien jaar toleranter geworden.

(NOS)

Ebola-epidemie bereikt de stad in Congo

Ebola virus nu ook in Congo

De bestrijding zal daarmee lastiger worden. Het ebola-virus is momenteel ook aangetroffen in de grote stad Mbandaka in het noordwesten van Congo. Nu het virus zich heeft verspreid naar een grotere stad, gaat het volgens Oly Ilunga Kalenga, de minister van gezondheid van Congo, een nieuwe fase in. De wereldgezondheidsorganisatie deelt momenteel vaccins uit in Congo. Het virus heeft sinds de uitbraak naar schatting al 23 mensen het leven gekost.

(ANP)

Familie Haagse messentrekker sleept GGZ voor de rechter

Familie Malek sleept GGZ Parnassia voor de rechter

De familie heeft de GGZ-instelling Parnassia meerdere malen om hulp gevraagd voor Malek. Hij ontwikkelde paranoïde gedachten. De 31 jarige Malek F. stak onlangs drie mensen neer op de Haagse Hogeschool. Nu doet de familie van de dader aangifte van ‘het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel’ van de slachtoffers en Malek zelf. De broer van Malek klopte al eerder aan bij Parnassia, omdat Malek na de dood van zijn vader langzaam doordraaide. Malek werd zes weken gedwongen opgenomen in een kliniek, maar wist weg te komen door te trouwen met een medepatiënt.

(AD)

Wilders wil cartoonwedstrijd organiseren in Tweede Kamer

Geert wilders cartoonwedstrijd

Wilders wil de wedstrijd na de zomer laten plaatsvinden. De hoofdprijs bedraagt 50.000 euro. Het geld komt van een gulle gever die het liefst anoniem wil blijven. De PVV-leider zegt dat hij met deze cartoonwedstrijd niet wil provoceren, maar juist onderstrepen dat vrijheid van meningsuiting groter is dan de aversie van moslims tegen het tekenen van Mohammed. De PVV-leider zal zelf plaatsnemen in de jury. Ook de Amerikaanse cartoonist Bosch Fawstin zal plaatsnemen aan de jurytafel. Vandaag verschijnt Geert Wilders ook voor het gerechtshof waar het hoger beroep plaatsvindt over zijn ‘minder Marokanen’-uitspraken.

(RTLnieuws)

Jongvolwassenen zien zichzelf vaker als socialmediaverslaafd

Jongvolwassenen zien zichzelf steeds vaker als social media verslaafd
Zo’n 29 procent is dagelijks drie tot vijf uur bezig met social media. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek uit 2017. Van alle 18- tot en met 25-jarigen geeft 29 procent aan zich verslaafd te voelen aan social media. Twee jaar geleden was dit nog 19 procent. De toename komt mede door de langere tijd die jongvolwassenen besteden aan WhatsApp, Facebook, Instagram en YouTube. Drie jaar geleden zat 4 procent van deze leeftijdsgroep vijf tot tien uur per dag op social media. Twee jaar later is dat verdubbeld naar 9 procent. Van de volwassen social media-gebruikers voelt 10 procent zich verslaafd. Vrouwen beschouwen zichzelf eerder verslaafd. Ze vinden ook dat social media een belangrijkere rol speelt in hun leven, dan bij mannen.

(CBS)

‘Elton John treedt op bij huwelijk Harry en Meghan’

elton john treedt op meghan harry

De 71-jarige zanger is een goede vriend van het Britse Koningshuis. Bronnen rondom hem bevestigen nu aan TMZ dat hij zal optreden op hun huwelijksfeest. Het is volgens de website niet duidelijk of de zanger in de kerk zal optreden of tijdens de receptie. Elton John zong eerder tijdens de begrafenis van prinses Diana Candle in the wind, een nummer dat hij speciaal voor haar heeft geschreven. Het was geen verassing dat Elton John op het huwelijk aanwezig zou zijn. In februari annuleerde de zanger namelijk twee shows die precies in het weekend van het huwelijk van Prins Harry & Meghan Markle vielen.

(TMZ)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser