Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

Voormalig FBI-directeur: 'Trump is moreel ongeschikt om president te zijn'

Voormalig FBI-directeur: 'Trump is moreel ongeschikt om president te zijn'

Dit is het ochtendnieuws van maandag 16 april: ‘Levens in gevaar door verklaringen Kroon’, gehandicapten en chronisch zieken vaker gediscrimineerd en Conchita Wurst heeft al jaren hiv.

| Merel Boudrie

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Lees ook
Militair Marco Kroon doodde man die hem dagenlang vasthield en martelde

‘Trump moreel ongeschikt om president te zijn’
Trump Syrië
Dat zegt de voormalig FBI-directeur in een langverwacht interview. “Trump is een intelligente man en ook medisch nog in staat om president te zijn. Ik denk alleen dat hij moreel ongeschikt is om president te zijn”, zegt James Comey tegen de Amerikaanse zender ABC. “Iemand die vrouwen behandelt als een stuk vlees en die constant over alles liegt, maar wil dat het volk hem gelooft, kan geen president zijn.” Ook zegt hij dat Trump zich niet houdt aan de belangrijkste waarden van de VS. “De president moet respect uitstralen en leven naar de kernwaarden van dit land. Voornamelijk de waarheid. Dat doet hij niet.” De FBI-directeur, die vorig jaar mei door Trump werd ontslagen, zegt vooral verbaasd te zijn over de reactie die Trump gaf toen de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 werd verteld. “Zijn eerste vraag was of het de uitslag had beïnvloed. Daar had de FBI geen onderzoek naar gedaan. Tot mijn verbazing ging het gesprek direct daarna over de PR en hoe dit verhaal gebracht moest worden.”
(ANP)

‘Levens in gevaar door verklaringen Kroon’
marco kroon
Twee mannen van de militaire inlichtingendienst vrezen voor hun leven. De twee, die van Afghaanse komaf zijn maar al jaren in Nederland wonen, deden anoniem hun verhaal tegenover Nieuwsuur en zeggen zich niet meer veilig te voelen sinds majoor Marco Kroon in de media heeft verteld over een geheime operatie in Afghanistan. “Marco Kroon heeft een heel grote fout gemaakt. Ik ben met hem gezien in Kabul. Daarom is er nu een risico voor mij en mijn familie, zelfs in Nederland”, zegt één van de twee oud-medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Bronnen bevestigen dat de mannen belangrijk inlichtingenwerk deden: ze zouden bijvoorbeeld informatie over bermbommen en hinderlagen hebben achterhaald voor de Nederlandse troepen in Afghanistan. De twee bereiden nu een rechtszaak voor tegen Defensie.
(Nieuwsuur)

Ook Van Lanschot krijgt kritiek op forse loonsverhoging
Van Lanschot loonsverhoging
Topman Karl Guha krijgt er ruim 20 procent bij. Althans, dat is het plan, blijkt uit stukken voor de komende aandeelhoudersvergadering die Van Lanschot Kempen vrijdag heeft gepubliceerd. Zijn salaris wordt door meer aandelen en een hogere pensioenbijdrage verhoogd tot zo’n anderhalf miljoen euro. De bank wil de beloning van topbestuurders flink verhogen omdat ze aanzienlijk minder verdienen dan hun collega’s bij vergelijkbare bedrijven, schrijft de Volkskrant. Toch wijzen critici erop dat die bedrijven veel groter zijn dan Van Lanschot, en de vergelijking mank gaat. Eerder lag ook ING onder vuur door een loonsverhoging van topman Ralph Hamers. Die verhoging werd uiteindelijk alsnog van tafel geveegd. De andere drie bestuurders van Van Landschot gaan er een kwart op vooruit, naar ruim een miljoen euro.
(de Volkskrant)

Gehandicapten en chronische zieken melden vaker discriminatie
gehandicapten discriminatie
Het gaat om discriminatie in bijvoorbeeld het ov of de horeca. Het totaal aantal vragen en meldingen is vorig jaar met ruim een derde gestegen, blijkt uit de Monitor Discriminatiezaken 2017 van het College voor de Rechten van de Mens. Van de in totaal 4259 meldingen en vragen die de organisatie kreeg, ging 35 procent over zwangerschapsdiscriminatie. Ook mensen met een handicap of chronische ziekte meldden zich steeds vaker: bijna een kwart ging hierover. 810 klachten gingen over discriminatie bij de toegang tot bijvoorbeeld horecavoorzieningen en musea, in het openbaar vervoer en bij het afsluiten van verzekeringen. Melding doen heeft ook daadwerkelijk nut: 87 procent van de klachten zijn door de betreffende partijen in behandeling genomen.
(ANP)

Ambulance moet rit afbreken door boze weggebruiker
ambulance klemgereden
Hij reed de ambulance tijdens een spoedrit in Rotterdam klem. De ambulancechauffeur en meerijdende verpleger moesten daardoor hun spoedrit naar het Marconiplein afbreken: ze voelden zich dusdanig gehinderd dat ze de politie met spoed om hulp vroegen. Een motoragent schoot ze te hulp. Volgens een woordvoerder was in dit geval “juridisch weinig te doen aan deze absolute gekkigheid”. Wel is een zeer hartig woordje gesproken met de driftige bestuurder. “We vinden hier wel heel veel van, maar hebben ons onderbuikgevoel aan de kant gezet. We zijn aan het werk en willen mensen helpen. Onze tijd besteden aan zulke gevallen, is onze tijd verdoen.” Waarom de ambulance werd klemgereden, is niet bekend. Een andere ambulance heeft de rit voortgezet.
(RTV Rijnmond)

Songfestival-winnares Conchita Wurst heeft hiv
Conchita Würst hiv
Na chantage was ze genoodzaakt het wereldkundig te maken. Dat schrijft de Oostenrijkse winnares van het Eurovisie Songfestival op Instagram. Ze schrijft gedwongen te zijn haar diagnose bekend te maken, omdat een ex-vriend dreigde het de wereld in te sturen. ‘Vandaag bevrijd ik me van het zwaard van Damocles: ik ben al jaren hiv-positief. Dit is eigenlijk niet relevant voor de buitenwereld, maar ik geef niemand meer het recht om me bang te maken en mijn leven te beïnvloeden’, schrijft de 29-jarige zangeres. Ze laat weten in behandeling te zijn en daardoor al jaren lage hiv-waarden in haar bloed te hebben. Daardoor zou ze het virus niet kunnen overdragen.

heute ist der tag gekommen, mich für den rest meines lebens von einem damoklesschwert zu befreien: ich bin seit vielen jahren hiv-positiv. das ist für die öffentlichkeit eigentlich irrelevant, aber ein ex-freund droht mir, mit dieser privaten information an die öffentlichkeit zu gehen, und ich gebe auch in zukunft niemandem das recht, mir angst zu machen und mein leben derart zu beeinflussen. seit ich die diagnose erhalten habe, bin ich in medizinischer behandlung, und seit vielen jahren unterbrechungsfrei unter der nachweisgrenze, damit also nicht in der lage, den virus weiter zu geben. ich wollte aus mehreren gründen bisher nicht damit an die öffentlichkeit gehen, nur zwei davon will ich hier nennen: der wichtigste war mir meine familie, die seit dem ersten tag bescheid weiss und mich bedingungslos unterstützt hat. ihnen hätte ich die aufmerksamkeit für den hiv-status ihres sohnes, enkels und bruders gerne erspart. genauso wissen meine freunde seit geraumer zeit bescheid und gehen in einer unbefangenheit damit um, die ich jeder und jedem betroffenen wünschen würde. zweitens ist es eine information, die meiner meinung nach hauptsächlich für diejenigen menschen von relevanz ist, mit denen sexueller kontakt infrage kommt. coming out ist besser als von dritten geoutet zu werden. ich hoffe, mut zu machen und einen weiteren schritt zu setzen gegen die stigmatisierung von menschen, die sich durch ihr eigenes verhalten oder aber unverschuldet mit hiv infiziert haben. an meine fans: die information über meinen hiv-status mag neu für euch sein – mein status ist es nicht! es geht mir gesundheitlich gut, und ich bin stärker, motivierter und befreiter denn je. danke für eure unterstützung!

A post shared by conchita (@conchitawurst) on

(Instagram)

NIEUWS | BEKEND | OCHTENDNIEUWS | BUITENLAND | MUZIEK

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser