Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

Dader aanslag kerstmarkt Straatsburg is bekende van politie en justitie

Dader aanslag kerstmarkt Straatsburg is bekende van politie en justitie

Dit is het ochtendnieuws van woensdag 12 december: de PvdA wil dat scholen geen enkele leerling meer kunnen weigeren, de ‘plasticvanger’ van Boyan Slat schijnt nog niet helemaal perfect te werken en Ilse Warringa en Eva Jinek behoren tot de invloedrijkste vrouwen van Nederland.

| Tim van Rodijnen

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Dader aanslag Straatsburg is bekende van politie

Straatsburg

Er is een klopjacht gaande op de dader die gisteravond het vuur opende op een kerstmarkt. Dat gebeurde rond 20.00 uur in de binnenstad van Straatsburg. De dader is een bekende van de Franse én Duitse politie en justitie. In beide landen heeft hij veroordelingen op zijn naam staan. Bij de schietpartij kwamen drie mensen door schoten om het leven en raakten twaalf mensen gewond. Het uitgangsmotief van de politie is terrorisme. Op een persconferentie meldde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Christophe Castaner, dat de dader twee keer in een schotenwisseling met de politie is beland terwijl hij vluchtte. De dader zou daarbij zelf ook gewond geraakt zijn. De grenscontroles zijn aangescherpt en in Straatsburg zelf zijn honderden agenten en militairen actief.
(NOS)

Coalitie maakt zich zorgen om hoge energierekening

energiemeter

CDA en ChristenUnie zeggen dat Nederlanders niet te veel moeten betalen voor energie. Met het nieuwe jaar in zicht krijgen veel mensen de komende dagen een mail van hun energieleverancier, waarin de nieuwe (flink hogere) prijzen voor stroom en gas voor aankomend jaar staan. Volgens vergelijkingswebsites gaat het om tientjes per maand. Dat komt omdat gas en elektra duurder worden én de belastingen omhoog gaan. Nu duidelijk wordt om welke bedragen het gaat, trappen de coalitiepartijen op de rem. Het doel van dit alles is dat Nederlanders meewerken aan een beter klimaat, maar Buma, fractievoorzitter van het CDA, vreest dat die bereidheid nu juist minder wordt. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, onderschrijft dat. De beide partijen willen nu dat de belasting omlaag gaat. Het probleem is dat daar geld voor gevonden moet worden en dát is dan weer lastig.

(NOS)

PvdA wil dat scholen niemand kunnen weigeren

Daarvoor wil de partij artikel 23 van de grondwet aanpassen. In artikel 23 is de vrijheid van onderwijs geregeld, waardoor bijvoorbeeld christelijke en islamitische scholen de mogelijkheid hebben om leerlingen te weigeren. Scholen kunnen dus leerlingen weigeren die niet bij de ‘identiteit’ van de school passen. PvdA-leider Asscher vindt dat buitensluiting. Daarom wil hij dat scholen geen leerlingen meer mogen weigeren. Dat idee ligt vooral gevoelig bij de christelijke partijen, waarvan er twee in het kabinet zitten (ChristenUnie en het CDA). Zij vinden het belangrijk dat scholen hun eigen identiteit kunnen bepalen.

(RTL Nieuws)

‘Plasticvanger’ houdt plastic in oceaan niet vast

boyan slat

Boyan Slat, de Nederlandse bedenker van het systeem, is optimistisch over de oplossing. Het systeem dat is ontwikkeld om plastic afval in de oceanen op te ruimen, beweegt te langzaam om het plastic ook echt vast te houden. Pogingen om het systeem sneller te laten bewegen, zijn al eerder mislukt. De 24-jarige Slat zelf zegt dat het probleem kan worden opgelost en dat er van tevoren rekening is gehouden met haperingen. Hij noemt het project daarom ook allesbehalve mislukt. Technici gaan op weg naar de ‘plasticvanger’ op de Stille Oceaan om eventuele aanpassingen te verrichten.

(de Volkskrant)

Stormy Daniels moet Trump vergoeding betalen

stormy daniels

Het juridische team van de Amerikaanse president noemt het een absolute overwinning. De porno-actrice moet de Amerikaanse president 260.000 euro betalen, als schadevergoeding. Daniels spande een zaak aan voor laster tegen Trump. Die verloor ze en nu is beslist dat ze Trump een schadevergoeding moet betalen. Het bedrag is wel flink lager dan de Amerikaanse president had geëist. Hij wilde zijn gehele advocatenkosten gedekt hebben, dat is nu driekwart. Michael Avenatti, de advocaat van Daniels, zegt in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.

(ANP)

Ilse Warringa invloedrijkste vrouw Nederlandse cultuur

Ilse Warringa roman

Die titel kreeg de ‘Luizenmoeder’-actrice van opinieblad Opzij. Opzij maakte gisteravond de ‘Opzij Top 100’ van de invloedrijkste vrouwen in Nederland bekend. Die lijst bestaan uit tien categorieën met elk een winnaar. De invloedrijkste vrouw in de categorie media was Eva Jinek. Twee vrouwen zijn uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw van 2018: advocaat Bénédicte Ficq en longarts Wanda de Kanter. Zij klaagden de tabaksindustrie aan in de strijd tegen roken. Zij wonnen dan ook in de categorie gezondheid. Andere winnaars waren onder meer Beatrice de Graaf (onderwijs en wetenschap), Lilian Ploumen (politiek) en Bibian Mentel (sport).

(ANP)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Bron: ANP / NOS / RTL Nieuws / de Volkskrant | Foto: ANP Foto / Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser