Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

NS wil Holocaust-slachtoffers schadevergoeding betalen

NS wil Holocaust-slachtoffers schadevergoeding betalen

Dit is het ochtendnieuws van woensdag 28 november: docenten voelen zich steeds minder veilig op school, student (23) in Amsterdam geraakt door kogel tijdens Netflixen en koning Willem-Alexander vliegt passagiersvliegtuig naar Turkije.

| Justine Wouterson

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

NS wil Holocaust-slachtoffers schadevergoeding betalen

De Spoorwegen verdienden geld door Joden naar kamp Westerbork te vervoeren. President-directeur Roger van Boxtel van de NS heeft verscheidene keren gesproken met Salo Muller, een overlevende van de Holocaust. Gezamenlijk is besloten af te zien van juridisch getouwtrek over de vraag of de Spoorwegen wel of niet vergoedingen moeten betalen. Ze zijn het eens geworden over het instellen van een commissie die moet kijken op welke wijze een individuele vergoeding kan worden gegeven. “Op dit moment kunnen we niet zeggen wie er voor zo’n vergoeding in aanmerking komen en hoe hoog de bedragen zijn”, legt een NS-woordvoerder uit. “Het is aan de commissie om dit uit te werken.” Muller tegen Nieuwsuur: “Het is een kleine pleister op je wonden. De NS heeft 102.000 Joden vervoerd en daar hebben ze geld voor gekregen, en daar ging het me om.”
(ANP)

Docenten voelen zich steeds minder veilig op school

Een kwart van de leraren heeft te maken met scheldende of intimiderende leerlingen. Ook hebben zij het afgelopen jaar te maken gehad met fysiek geweld door de scholieren. Vooral docenten op de praktische vmbo-scholen zeggen bovengemiddeld vaak incidenten mee te maken. Dat blijkt uit een onderzoek naar sociale veiligheid, dat is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies en AD onder ruim 1100 docenten. Docenten zeggen dat er meer leerlingen met wapens op een vmbo-school rondlopen dan op een havo/vwo-school (22 procent tegen 6 procent). Vmbo-leraren worden ook vaker geconfronteerd met scholieren die drugs in of rondom school verhandelen (40 tegen 23 procent).
(ANP)

‘Tekort anticonceptiepil gaat nog weken duren’
wethouder
Door het tekort komen 1,2 miljoen Nederlandse vrouwen moeilijker aan hun pil. Het tekort ontstond afgelopen september toen een grote partij pillen van een belangrijke leverancier werd afgekeurd. Het gaat om de pil met de werkzame stoffen ethinylestradiol en levonorgestrel, het bekendst onder de merknaam Microgynon 30. Enkele grote medicijnfabrikanten laten aan de Volkskrant weten hoe het er nu voor staat. Focus Care hoopt de voorraad ‘binnen een paar weken’ weer op orde te hebben. Mylan hoopt binnen ‘afzienbare tijd’ weer te kunnen leveren, al is de precieze datum ‘afhankelijk van producttechnische keuringen’. Veel apothekers leveren de pil nu in kleinere hoeveelheden, importeren deze uit omringende landen of adviseren hun klanten tijdelijk een ander merk te gebruiken.
(de Volkskrant)

Piloten Lion Air ‘vochten’ tegen probleemvliegtuig
grap bom indonesisch vliegtuig
Al direct na de start waren er problemen met de besturing van het gecrashte vliegtuig. Sensoren gaven verkeerde informatie, daardoor dook de neus van het vliegtuig telkens naar beneden. Meer dan 24 keer wisten de piloten het toestel handmatig weer recht te krijgen, na elf minuten verloren zij definitief de controle over de Boeing 737 Max, waarna het vliegtuig in zee stortte. Dat blijkt uit voorlopige rapporten over de crash op 29 oktober, waarover Bloomberg en The New York Times beschikken. Vandaag wordt het eerste rapport over de crash bij Jakarta, waarbij 189 mensen om het leven kwamen, gepresenteerd.
(ANP)

Student (23) geraakt door kogel tijdens Netflixen
Eerste Nederlandse Netflix Serie
Haar woning in Daalwijk in Amsterdam-Zuidoost werd uit het niets beschoten. Terwijl de buitenlandse student tv keek, schampte een kogel haar hoofd. Rond half negen ’s avonds werd er op 21 november op de woning op de achtste verdieping geschoten. De kogel ging door de ruit en raakte de vrouw, die op dat moment in haar slaapkamer op bed via Netflix een serie keek. “Ze voelde iets tegen haar hoofd en dacht eerst dat er een lamp naar beneden was gekomen”, vertelde een politiewoordvoerder gisteravond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. “Ze heeft toen een huisgenootje erbij geroepen, waarna ze erachter kwamen dat er geschoten was.” De studente, die behandeld is in het ziekenhuis, heeft vanwege de schietpartij haar studie afgebroken en is terug naar huis getrokken.
(NHnieuws)

Willem-Alexander vliegt Boeing naar Turkije

Passagiers wisten van niks, alleen de crew was ingelicht over hun bijzondere co-piloot. De koning vloog gisteren vlucht KL1613 van Amsterdam naar de Turkse hoofdstad. Can Ünsalan vertelt aan de Turkse krant Daily Sabah dat hij een van de weinigen was die koning herkende. “Je wordt niet elke dag door een koning gevlogen, dus ik zal dit moment niet snel vergeten.” Stiekem was hij ook een beetje bang voor co-piloot Willem-Alexander. De koning is natuurlijk maar parttime piloot. “Toch was het opstijgen en de landing helemaal in orde.” Bij het landen werden alle 131 passagiers van de Boeing 737-700 ingelicht over de bijzondere piloot. Willem-Alexander nam ook de terugreis naar Schiphol voor zijn rekening.
(RTL Nieuws)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser