ochtendnieuws

Dodenaantal na instorten brug Genua opgelopen tot 35

Dodenaantal na instorten brug Genua opgelopen tot 35

Dit is het ochtendnieuws van woensdag 15 augustus: zeker 35 doden na instorten brug Genua, aanslagpleger Londen (29) wil niet meewerken aan verhoor en ex-baas Tinder beschuldigd van seksueel wangedrag.

| Marloes van Wijnen

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Zeker 35 doden na instorten brug Genua
ingestorte brug in Genua
Onder de doden zijn drie kinderen. Vijftien mensen raakten gewond, van wie negen er ernstig aan toe zijn. Minstens tien mensen worden nog vermist, en vijf lichamen moeten nog geïdentificeerd worden. Dat heeft de burgerbeschermingsdienst bevestigd, meldt de krant La Repubblica. Het dodental loopt waarschijnlijk nog verder op. Op het moment van instorten reden naar schatting 35 voertuigen op de brug. De reddingswerkzaamheden werden vannacht voortgezet in de hoop levenden onder het puin vandaan te halen.
(La Repubblica)

Nederlanders bewegen meer dan wie ook in de EU
bewegen en fietsen in Nederland
We bewegen zelfs twee keer zoveel als de gemiddelde Europeaan. En dat doen we voor ons plezier. Van de Nederlanders doet tachtig procent wekelijks aan zaken als fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU. Dat blijkt uit het rapport ‘Eurobarometer – sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie. Daarvoor werd in 2017 bij ruim 28.000 Europeanen (onder wie 1040 Nederlanders) van vijftien jaar en ouder in kaart gebracht hoe vaak ze bewegen. Een verklaring voor de hoge beweegdrang van Nederlanders is de goede infrastructuur, zegt Eco de Geus, hoogleraar psychofysiologie, tegen Trouw. De grote hoeveelheid fiets- en voetpaden in Nederland maakt het makkelijk erop uit te trekken of naar het werk te fietsen.
(Trouw)

Katie (21) jongste persoon met gezichtstransplantatie
cover Katie
De Amerikaanse staat op de septembercover van National Geographic. Ze was achttien toen ze haar gezicht ‘verloor’. In het blad doet ze voor het eerst haar verhaal. Fotograaf Maggie Steber legde haar transformatie vast. Drie jaar nadat Katie haar gezicht ‘verloor’ door een zelfmoordpoging met een geweer, werd er een donor voor haar gevonden. Het begin van een reeks operaties en zware revalidatie. De gezichtstransplantatie zelf duurde 31 uur, maar veranderde Katies leven voorgoed. Het blad roept op om Katies verhaal te bekijken, ook al zijn de beelden niet makkelijk om te zien. Steber zelf hoopt dat haar verhaal mensen aan het denken zet. “Het is veel meer dan een medisch wonder.”
(National Geographic)

Heb je last van suïcidale gedachten? Praat er dan over. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl

Aanslagpleger Londen (29) wil niet meewerken aan verhoor
Brits parlement politie police
Volgens de politie lijkt er sprake te zijn van opzet. “Gezien de methode en het feit dat dit een iconische locatie is, behandelen we dit als een terroristisch incident”, zegt het hoofd van de Britse antiterreurdienst, Neil Basu. In de auto zijn verder geen wapens gevonden. De Britse minister van Veiligheid Ben Wallace heeft laten weten dat de man een Brits staatsburger is die “oorspronkelijk uit een ander land afkomstig is”. De man zou uit de omgeving van Birmingham komen, melden bronnen aan de BBC. Hij reed gisteren in op fietsers vlakbij het Britse parlement. Met hoge snelheid kwam hij tot stilstand tegen een veiligheidsbarrière. Zeker drie mensen raakten gewond. Agenten konden de bestuurder ter plekke aanhouden.
(BBC)

Ex-baas Tinder beschuldigd van seksueel wangedrag
Tinder
De oud-topman zou een vrouwelijke collega hebben lastiggevallen. Volgens onder meer The Wall Street Journal gebeurde dat tijdens een feestje in 2016 in Los Angeles. De vrouwelijke collega die de ex-baas, Greg Blatt, lastigviel, was de vicepresident marketing en communicatie. De aanklacht maakt onderdeel uit van een bredere lijst met verwijten, die gedeeltelijk ook van financiële aard zijn. Zo is een groep leidinggevenden, medewerkers en oprichters van Tinder naar de rechter gestapt omdat moederbedrijven IAC (InterActiveCorp) en Match Group financiële informatie gemanipuleerd zouden hebben. Ze claimen een schadevergoeding van zo’n twee miljard dollar. De waarde van Tinder zou kunstmatig laag gehouden zijn zodat er minder betaald hoefde te worden aan de houders van bepaalde aandelenopties.
(The Wall Street Journal)

Grote kans dat je die paraplu vandaag in je tas kunt laten
weerbericht
Het wordt zelfs een heerlijke zomerse dag. Op de meeste plekken blijft het namelijk droog vandaag. Het wordt zo’n 22 tot 26 graden. Hoewel je wakker werd onder een bewolkte lucht, zal de zon zich in de loop van de dag steeds meer laten zien. Vanmiddag schijnt-ie het meest in de kustgebieden, maar ook in de rest van het land kunnen we de nodige zonnestralen meepikken. Er kan lokaal wat regen vallen, maar naar verwachting blijft het overwegend droog.
(Weeronline)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser