Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

Vanaf vandaag tanken we geen ‘Euro 95’ of ‘Diesel’ meer

Vanaf vandaag tanken we geen ‘Euro 95’ of ‘Diesel’ meer

Dit is het ochtendnieuws van vrijdag 12 oktober: Beau van Erven Dorens grote winnaar bij Televizier-Gala, arrestaties na babyhandel via Instagram in Indonesië en nieuwe Netflix-serie Michiel Huisman vandaag eindelijk te zien.

| Justine Wouterson

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Beau van Erven Dorens grote winnaar bij Televizier-Gala
Gouden Televizier-Ring
Hij won de Ring met ‘Beau Five Days Inside’ én de Ster voor beste presentator. Beau was tijdens de opnamen van Five Days Inside, een programma waarin hij zich onderdompelt in instellingen waar je normaal niet binnenkomt, niet bang om zijn emoties te laten zien. Hij wilde benaderbaar zijn voor de mensen met wie hij meeliep, legde de programmamaker onlangs uit, ook als dat betekende dat hij met tranen in de ogen ergens stond. Beau, die jarenlang flop na flop maakte en daar nog naar teruggreep in zijn eerste speech, wist met zijn nieuwe programma meermaals een miljoen kijkers te boeien. Dat succes werd donderdag bekroond met de Gouden Televizier-Ring. De Luizenmoeder en Expeditie Robinson grepen naast de meest prestigieuze publieksprijs in televisieland. In de categorie voor beste presentator troefde hij zijn RTL-collega’s Johnny de Mol en Humberto Tan af.
(ANP)

Vanaf vandaag tanken we geen ‘Euro 95’ of ‘Diesel’ meer

De brandstoffen krijgen nieuwe namen die in de hele Europese Unie hetzelfde zijn. Gewone benzine heeft het label E5 gekregen. Benzine met een ethanolgehalte van maximaal tien procent krijgt een E10-sticker. De sticker met de E-waarde is overigens geen vervanging voor de aanduiding van Euro 95 en Euro 98, die slaat op het octaangetal. Reguliere diesel wordt per vandaag ook aangeduid met een letter B. Tankstations plakken de nieuwe stickers naast de nu bekende labels. Nieuwe voertuigen krijgen nu een sticker in het onderhoudsboekje en in de tankklep om aan te tonen welke brandstof geschikt is. Consumenten die twijfelen over welke brandstof geschikt is voor hun auto, kunnen navraag doen bij de dealer of fabrikant. De nieuwe wit-zwarte labels moeten een einde maken aan verwarring bij het tanken over de grens.
(ANP)

‘Artsen vragen zestienjarigen zich alsnog te vaccineren’

Kinderen mogen vanaf hun zestiende zelf bepalen of ze vaccinaties krijgen. Jeugdartsen gaan daarom zestienjarigen die onvolledig of niet zijn gevaccineerd, vragen om dat alsnog te laten doen, zo laat Mascha Kamphuis van AJN Jeugdartsen weten aan het televisieprogramma De Monitor. Het aantal ouders dat hun kinderen laat vaccineren daalt sinds 2013. Zo heeft nog geen vijftig procent van alle meisjes de prik tegen HPV – dat baarmoederhalskanker veroorzaakt – gekregen. Door zestienjarigen actief te benaderen en hen te wijzen op hun recht op het maken van een eigen keuze wordt gehoopt dat het aantal inentingen zal stijgen.
(ANP)

‘Dina Powell wijst positie VN-ambassadeur VS af’

Donald Trump wilde de topvrouw van investeringsbank Goldman Sachs op die positie. Dina Powell (45) heeft echter vriendelijk bedankt voor het opvolgen van Nikki Haley als ambassadeur bij de Verenigde Naties. Powell liet Trump telefonisch weten dat ze vereerd was dat hij het vroeg, maar dat ze geen interesse heeft in de positie. De baan zou op een verkeerd moment komen, omdat ze het momenteel te druk heeft met haar gezin. Trump en Powell waren sinds begin deze week in gesprek over de mogelijke opvolging van Haley, die haar vertrek dinsdag aankondigde. Powell werkte eerder onder Trump als adjunct-nationaal veiligheidsadviseur.
(ANP)

Arrestaties na babyhandel via Instagram

Volgens de Indonesische politie zijn er vier betrokkenen aangehouden. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Op Oost-Java zouden agenten hebben kunnen verhinderen dat vorige week in Soerabaja een geplande verkoop van een baby doorging. Een 22-jarige vrouw zou daarbij haar kindje hebben willen verkopen voor omgerekend zo’n 830 euro. De vrouw werd aangehouden, net als een 29-jarige man die het account runde waarop baby’s te koop werden aangeboden. Ook een tussenpersoon en een potentiële koper op Bali werden ingerekend. De vier kunnen volgens de Indonesische kinderbeschermingswetten vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. Er zouden zeker drie baby’s daadwerkelijk zijn verkocht via het account.
(The Guardian)

Nieuwe Netflix-serie Michiel Huisman vandaag online

LINDAnieuws strikte de Hollandse Hollywoodhunk voor een interview. Rillingen over je rug, bloedstollende momenten en de nodige schrikmomenten. Met de nieuwe Netflix-serie The Haunting of Hill House laat Michiel Huisman zich van zijn donkerste kant zien. Daarin speelt hij een horrorschrijver die zijn gruwelijke jeugdherinneringen in een vervloekt huis verwerkt in zijn boeken. Met al heel wat indrukwekkende films en series op zijn cv is Michiel Huisman een naam waar niemand meer omheen kan. Wij vroegen hem, nu hij weer héél even op Hollandse bodem was, het hemd van het lijf over zijn nieuwe, zenuwslopend spannende acteeravontuur.
(LINDAnieuws)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser