Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

John van den Heuvel mag door dreiging niet meer naar studio 'RTL Boulevard'

John van den Heuvel mag door dreiging niet meer naar studio 'RTL Boulevard'

Dit is het ochtendnieuws van dinsdag 20 november: kabinet bindt strijd aan met vaccinatie-weigeraars, CNN-journalist Acosta krijgt perspas terug en pop-up condoomwinkel opent op Utrecht CS.

| Martine Findhammer-Schut

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

John van den Heuvel voorlopig niet in ‘RTL Boulevard’

De reden: een zeer ernstige dreiging uit het criminele milieu. Dat bevestigt de misdaadverslaggever aan Het Parool. Gisteravond werd Van den Heuvel noodgedwongen geïnterviewd via een verbinding met de studio van De Telegraaf. RTL Boulevard wordt uitgezonden vanuit een studio aan het Leidseplein in Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema, de hoofdofficier van justitie en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vinden het risico te groot dat op deze locatie een aanslag op het leven van Van den Heuvel wordt gepleegd. Hij wordt al sinds december beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). “Ik ben zeer teleurgesteld dat ik niet meer in de studio kan komen. Ik begrijp dat dit de consequentie kan zijn als er bepaalde dreiging is, maar ik vind dit het slechtst denkbare signaal aan het criminele milieu”, zegt Van den Heuvel tegen de krant.
(Het Parool)

Kabinet bindt strijd aan met vaccinatie-weigeraars

Mensen die hun kind een inenting onthouden, worden aangesproken op hun gedrag. Ook gaat de overheid de strijd aan met onjuiste informatie over vaccinatie en moet het makkelijker worden om gemiste injecties in te halen. De vaccinatiegraad daalt de laatste jaren licht. Vooral bij de inenting tegen HPV (de veroorzaker van baarmoederhalskanker) is de terugloop van 61 procent naar nog geen 46 procent in twee jaar tijd opmerkelijk. Staatssecretaris Paul Blokhuis, die gaat over het Rijksvaccinatieprogramma, ziet dat verreweg de meeste ouders er nog altijd voor kiezen om hun kinderen te laten vaccineren. “Maar er is ook een groeiende groep ouders die niet meedoen. Je kunt mensen niet dwingen om in hun lijf een spuit te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.”
(ANP)

CNN-journalist Acosta krijgt perspas terug

Daarmee komt een einde aan een juridisch gevecht tussen de nieuwszender en het Witte Huis. “Laten we weer aan het werk gaan”, zei de verslaggever in een verklaring. De perskaart van Acosta werd vorige week ingetrokken na een ruzie tussen hem en president Donald Trump tijdens de persconferentie na de Congresverkiezingen. Daar weigerde de journalist na een verbale botsing met Trump zijn microfoon af te geven aan een medewerker. Het Witte Huis trok vervolgens de accreditatie in die de CNN-verslaggever ongehinderde toegang gaf tot persconferenties. Daarop stapte CNN naar de rechter. Volgens de nieuwszender was de maatregel van het Witte Huis in strijd met de persvrijheid. De rechter stelde dat het onduidelijk is of het Witte Huis de juiste procedure heeft gevolgd en besloot daarom dat de perskaart moet worden teruggeven.
(CNN)

Australië pakt drie mannen die aanslag planden op

Volgens de politie wilden ze een aanval uitvoeren op een drukke plek in Melbourne. De mannen zouden door Islamitische Staat (IS) geïnspireerd zijn. De groep werd als sinds maart dit jaar in de gaten gehouden. De precieze locatie voor die aanslag hadden de mannen nog niet gepland, maar ze zochten naar een plaats waar ze zo veel mogelijk mensen konden vermoorden, zegt de lokale politiechef. Hij zegt dat de groep de afgelopen week veel actiever werd. In Melbourne stak nog geen twee weken geleden een geradicaliseerde man met een mes in op omstanders. Een persoon kwam daardoor om het leven en twee anderen raakten gewond.
(ANP)

Pop-up condoomwinkel opent op Utrecht CS

In de Try before you fly-winkel kunnen belangstellenden condooms passen. Ook kun je met vragen en wensen terecht bij een condoomadviseur. Soa Aids Nederland wil het rubbertje met de condoomwinkel weer populair maken. “Condoomgebruik is niet meer de norm, terwijl het de beste manier is om je tegen een seksueel overdraagbare aandoening (soa) te beschermen”, zegt Hanna Bos, infectieziektebestrijdingsarts Soa Aids Nederland tegen de NOS. In 2009 gebruikte tachtig procent van de seksueel actieve jongeren condooms. In 2017 was dat nog iets meer dan de helft, blijkt uit cijfers van Soa Aids Nederland. Hanna: “Wij roepen de overheid op om deze hernieuwde kennismaking met condooms kracht bij te zetten met een publiekscampagne over veilig vrijen.”
(NOS)

NTR-documentaire wint Internationale Emmy

De prijs ging naar Etgar Keret, een waargebeurd verhaal. Een film over hoe deze Israëlische schrijver zo’n goede verhalenverteller werd. De film is gemaakt door Rutger Lemm, Marloes Blokker en Stephane Kaas (foto). De makers gebruiken in de documentaire verschillende verteltechnieken om de manier van denken van Keret in beeld te brengen: animaties, reconstructies en gesprekken met de schrijver zelf. De Internationale Emmy’s worden jaarlijks uitgereikt aan televisieproducties die buiten de Verenigde Staten gemaakt zijn.
(ANP)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser