Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

20 procent van volwassen kinderen ziet gescheiden vader niet meer

20 procent van volwassen kinderen ziet gescheiden vader niet meer

Dit is het ochtendnieuws van woensdag 17 oktober: bedrijf wil schade repareren voor redders van onwel geworden automobilist, veel scholieren zwanger op school Zuid-Afrika en Monique Westenberg deelt een emotionele post.

| Jorieke van Noorloos

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Bedrijf wil schade repareren voor ‘snelweghelden’

“Dat verdienen ze”, aldus het bedrijf. Door snel ingrijpen hebben automobilisten maandag op de snelweg bij Amsterdam een mogelijk ernstig ongeval weten te voorkomen. Een man raakte op de A5 van Amsterdam naar Schiphol onwel achter het stuur. Andere weggebruikers wisten zijn auto tot stilstand te brengen met behulp van hun voertuigen. “De bestuurder reed eerst tegen een bus en daarna raakte hij met zijn auto de linker en rechter vangrail”, aldus een politiewoordvoerder. Enkele andere automobilisten zagen dat gebeuren en gingen voor hem rijden. Door opzettelijk tegen de auto van de man aan te rijden, lieten ze de wagen snelheid verminderen en konden ze erger voorkomen. “Daarom willen we de opgelopen schade graag repareren”, besluit het bedrijf. Er is al met de automobilisten contact opgenomen.

(NH Nieuws)

Wereldbank: armoede nog altijd wijdverspreid

moeder geld pexels

Een kwart van de mensheid heeft dagelijks niet meer dan 2,76 euro. Dat stelt de Wereldbank in een nieuw rapport. Ook in rijke landen blijft armoede een probleem, al was het alleen maar omdat de prijzen van alles daar hoger liggen. Bijna de helft van de wereldbevolking moet het stellen met minder dan 5,50 dollar per dag. De Wereldbank zet zich ervoor in om tegen 2030 de allerergste armoede te hebben uitgebannen. De grens daarvan is vastgesteld op 1,90 dollar per dag. Volgens de meest recente Wereldbank-cijfers uit 2015 zit nog circa een tiende van de wereldbevolking onder die grens. Het aantal mensen in extreme armoede loopt al een tijdje terug, maar de daling gaat de laatste jaren wel steeds minder hard.

(ANP)

20 procent van kinderen ziet gescheiden vader niet meer

vader kind strand pexels

“Het gaat om een specifieke generatie”, aldus onderzoeker Matthijs Kalmijn. De onderzochte groep is opgegroeid in de tijd (1971 – 1991) waarin scheiden in Nederland ineens veel vaker voorkwam, schrijft RTL Nieuws. Toen waren bezoekregelingen en co-ouderschappen nog niet zo normaal als nu. Van de kinderen van gescheiden ouders had 20 procent het afgelopen jaar zijn vader niet gezien. Ter vergelijking: bij volwassen kinderen van wie de ouders bij elkaar zijn gebleven, heeft niet meer dan 2 procent de vader het afgelopen jaar niet gezien. Kalmijn: “Tegenwoordig heb je co-ouderschap en bezoekregelingen. Destijds verdween de vader na een echtscheiding al snel buiten beeld of werd het contact stukken minder.” Het is voor het eerst dat de langetermijneffecten van scheiding op deze manier zijn bekeken door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

(CBS)

Man gewond door schietpartij in Valkenswaard

'Grap' met putdeksels hindert agenten

Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De schietpartij gebeurde aan de Feliciadal in het Brabantse Valkenswaard. De omgeving is afgezet en hulpdiensten zijn ter plaatse. “Voorlopig nog veel vragen”, meldt de politie, die mensen die iets gezien hebben oproept zich te melden. Op Burgernet is een signalement van de mogelijke daders verspreid. Ze zouden op een motor zijn gevlucht, waren donker gekleed en droegen een integraalhelm.

(ANP)

Opvallend veel scholieren zwanger op school Zuid-Afrika

 

Het gaat om 36 meisjes van tussen 14 en 18 jaar oud. Het ministerie onderzoekt de oorzaak van het hoge aantal zwangerschappen op de school in de regio Vhembe. “Het is verrassend”, zegt Shikhwambana, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. “Normaliter zijn er op een school niet zo veel zwangerschappen.” De school in de buurt van de stad Thohoyandou telt ongeveer negenhonderd leerlingen. Tienerzwangerschappen in Zuid-Afrika komen vaak voor. Vooral in de landelijke gebieden zoals Limpopo. In heel Zuid-Afrika heeft ongeveer 15 procent van alle vrouwen minstens één kind voor ze negentien is.

(ANP)

Monique Westenberg deelt emotionele post over inslapen puppy

andre hazes monique breuk

Monique deelt het droevige bericht op Instagram. Het hondje Capo, dat van haar vriendin Amalia is, is pas zes maanden oud. Toch moet het dier maandag worden ingeslapen, omdat hij kampt met een ernstige vorm van HD en ED (heupdysplasie en elleboogdysplasie) en hij heeft slijtage waar niets meer aan te doen is. Monique schrijft: ‘Lieve, knappe, stoere, dappere Capo. Wat is het leven soms oneerlijk. Hij is pas zes maandjes jong, maar heeft nu al zo veel pijn (ook al toont hij dat niet) en moet nog zo veel groeien dat zijn gewrichten zijn gewicht niet kunnen dragen. En dan moet je als hondenmama en -papa verdomme de ergste beslissing nemen om uit liefde je hondenkind van 6 zes maandjes uit zijn pijn te verlossen! Maandag gaat deze lieverd over de regenboogbrug, zonder pijn. Kapot van verdriet.’ In mei moest de blondine al afscheid nemen van haar eigen hond Dunya, die ze 14,5 jaar had. De viervoeter had een tumor in haar hoofd en kampte met spieruitval.

Aan LINDA.tv vertelde Monique eerder over haar verdriet rondom het overlijden van Dunya:

(Instagram)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Bron: ANP, RTL Nieuws, RTL Boulevard, NH Nieuws | Foto: ANP, Pexels, Linelle Deunk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser