Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

Geen vaderschapsverlof voor twee derde vaders wereldwijd

Geen vaderschapsverlof voor twee derde vaders wereldwijd

Dit is het ochtendnieuws van donderdag 14 juni: ‘bijna helft van vmbo’ers voelt zich onveilig op school’, Nederlanders maken zich het minst druk om nepnieuws en misbruikzaak Sylvester Stallone opnieuw bekeken.

| Justine Wouterson

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Geen vaderschapsverlof voor twee derde vaders wereldwijd

Mannen in meer dan negentig landen krijgen niet betaald vrij na de geboorte van hun kind. Zo is er in Nigeria en India geen nationaal beleid voor betaald vaderschapsverlof. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Unicef. De organisatie benadrukt het belang van vaders bij de opvoeding van hun pasgeboren kind. “De interactie met moeders en vaders vanaf het begin van het kinderleven draagt bij aan de algemene levensontwikkeling van een kind. Het is voor iedereen van belang dat vaders hun rol kunnen vervullen.”
(NU.nl)

‘Bijna helft van vmbo’ers voelt zich onveilig op school’

Slechts 56 procent van de leerlingen voelt zich er op zijn gemak. In het praktijkonderwijs is dit zelfs maar 48 procent, meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) op basis van eigen onderzoek onder 75.000 scholieren. De cijfers zijn volgens de scholierenorganisatie zorgelijk omdat scholen sinds 2015 verplicht zijn zich in te zetten voor een veilig schoolklimaat. In het vmbo en praktijkonderwijs blijft pesten volgens LAKS een “groot probleem”. Vwo’ers voelen zich met 84 procent het veiligst, gevolgd door 72 procent van de havisten.
(ANP)

IJs op Antarctica smelt drie keer zo snel sinds 2012
ijs smelt in Antartica
Daardoor steeg de zeespiegel de afgelopen zes jaar met drie millimeter. Dat melden ruimtevaartorganisaties NASA en ESA. Sinds 1992 steeg het waterpeil in de wereldzeeën met 7,6 millimeter door het ijsverlies. Bijna de helft van die stijging vond plaats in de afgelopen vijf jaar, concludeerden de onderzoekers. Op het bevroren continent is genoeg ijs aanwezig om de zeespiegel met 58 meter te laten stijgen, als het ooit allemaal zou smelten.
(New York Times)

Flinke stijging aantal vrouwen bij brandweer

Vorig jaar meldden zich maar liefst zes procent meer vrouwen aan dan het jaar daarvoor. Het gaat zowel om beroepskrachten als om vrijwilligers. Op 1 januari 2018 waren er 273 vrouwen werkzaam als beroeps- en 1092 als vrijwillige kracht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Procentueel is het aantal vrouwen hiermee sneller gestegen dan het aantal mannen, dat met één procent toenam. Ondanks de stijging blijven vrouwen veruit in de minderheid bij de brandweer.
(ANP)

Nederlanders maken zich het minst druk om nepnieuws

Ons vertrouwen in de media is zelfs flink toegenomen het afgelopen jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism. In Nederland maken slechts drie op de tien zich zorgen. Daarmee zijn de Nederlanders het minst bezorgd van alle 37 onderzochte landen. In landen als Spanje en de Verenigde Staten maakt ongeveer twee derde van de inwoners zich ongerust over nepnieuws op internet. Slechts dertien procent van de Nederlanders, één procent minder dan vorig jaar, betaalt voor online nieuws, terwijl het aantal betalende nieuwsconsumenten in andere landen juist toeneemt.
(ANP)

Misbruikzaak Sylvester Stallone opnieuw bekeken

Een vrouw beweert dat ze 27 jaar geleden verkracht is door de Rocky-acteur. Dat ontkent de Hollywoodster in alle toonaarden. De in december ingediende aanklacht tegen de acteur wordt nu opnieuw onder de loep genomen door een speciale ‘sex crimes’-groep. Een woordvoerder van het district van LA wil verder niet in detail treden, meldt Reuters. Eerder ontkende ‘Sly’ al dat hij in de jaren tachtig een minderjarig meisje zou hebben gedwongen tot een trio met hem en zijn toenmalige bodyguard.
(LA Times)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser