ochtendnieuws

Duur medicijn tegen spierziekte SMA in basispakket voor kinderen

Duur medicijn tegen spierziekte SMA in basispakket voor kinderen

Dit is het ochtendnieuws van donderdag 12 juli: ‘Leeftijdsdiscriminatie in tienduizenden vacatures’, Amsterdamse horeca massaal op de bres voor LGBTQ’ers na zoveelste mishandeling en twee filmstudio’s kondigen productie over grotdrama aan.

| Justine Wouterson

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Duur medicijn tegen spierziekte SMA in basispakket

Door de nieuwe deal kunnen kinderen tot ruim negen jaar oud geholpen worden. De behandeling met het middel Spinraza kost een half miljoen euro per patiënt. Dat is alleen in het eerste jaar van de behandeling; daarna kost het nog eens een kwart miljoen euro per jaar. Voor circa tachtig zeer jonge kinderen met de ernstige spierziekte komt het medicijn dankzij een overeenkomst met fabrikant Biogen vanaf 1 augustus in het basispakket. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg trof eerder al een regeling met Biogen waardoor zo’n dertig patiëntjes tot vijf jaar oud Spinraza vergoed konden krijgen.
(ANP)

‘Leeftijdsdiscriminatie in tienduizenden vacatures’

Vooral oudere werkzoekenden worden getroffen door leeftijdsdiscriminatie. Vorig jaar werd er in ongeveer 40.000 tot 60.000 vacatures gevraagd om jonge medewerkers, wat oudere werkzoekenden af zou schrikken. Dat blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens onder 1,8 miljoen vacatures, uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam. Een leeftijdseis zou volgens het onderzoek voor sollicitanten zwaarder wegen dan het salaris, de reistijd en het type contract bij elkaar. Leeftijdsdiscriminatie is bij wet verboden, zowel direct als indirect.
(ANP)

Dood vrouw (24) in Utrechts studentenhuis blijkt misdrijf
Man opgepakt springen vrouw
Een 31-jarige man uit Nieuwegein, vermoedelijk haar ex-vriend, is aangehouden. Volgens de eigenaar van een snackbar uit de straat, werd de vrouw lastiggevallen door haar ex-vriend. Hij zou ook al eens haar woning binnen zijn gedrongen. De politie doet hier nog geen uitspraak over; de betrokkenheid van de man die is aangehouden wordt nog onderzocht. Forensisch rechercheurs hebben de hele dag onderzoek gedaan naar het misdrijf in de woning, waar de vrouw gisterochtend gevonden werd.
(RTV Utrecht)

Migrantenkinderen in VS worden herenigd met ouders
Migrantenkinderen VS
Alle vluchtelingenkinderen jonger dan vijf zien hun ouders vandaag weer terug. Het gaat om ongeveer honderd kinderen. Dat heeft een medewerker van de Amerikaanse overheid laten weten. Een rechter had gezegd dat alle kinderen onder de vijf voor 10 juli met hun ouders herenigd moesten zijn. Maandag liet de regering al weten dat dat niet ging lukken. De rechter in San Diego had daarom de deadline verschoven. De kinderen worden na het oversteken van de Mexicaanse grens van hun ouders gescheiden en vastgezet, net als hun ouders.
(Huffington Post)

Amsterdamse horeca massaal op de bres voor LGBTQ’ers
Coming-out Gay Bar
Honderden horecagelegenheden betuigen zaterdag hun steun na de zoveelste mishandeling. De actie volgt op de mishandeling van een Amsterdamse dragqueen ruim twee weken geleden. De ruim 300 horecagelegenheden maken komend weekend gezamenlijk een statement tegen het homogeweld door de regenboogvlag te hijsen en op social media de #westandtogether te gebruiken. De organisatoren hopen door het statement meer bewustzijn van het probleem te creëren onder de bevolking. Het is wereldwijd de eerste keer dat zoveel reguliere horecagelegenheden tot een dergelijke actie overgaan.
(AT5)

Twee filmstudio’s kondigen productie over grotredding aan

De redding van het Thaise voetbalteam verschijnt binnenkort op het witte doek. Gisteren werd al bekend dat de christelijke filmstudio Pure Flix aan de slag gaat met een filmbewerking van de reddingsactie, waarbij alle twaalf gestrande tieners en hun trainer levend uit de grot werden gehaald maar een reddingswerker omkwam. Donderdag kondigde ook regisseur John M. Chu, die eerder onder meer vier Step Up-films en Jem and the Holograms maakte, een film aan over het voetbalteam, dat bijna drie weken vast zat in de ondergelopen grot.
(ANP)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser