Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

Duizenden meisjes en vrouwen verkracht door Nigeriaans leger

Duizenden meisjes en vrouwen verkracht door Nigeriaans leger

Het ochtendnieuws van 24 mei: Nederlander vast in Irak op verdenking van terrorisme, nieuwe leefregels tegen kanker gepresenteerd en onderzoek naar mensensmokkel door Harvey Weinstein. 

| Denise Mulder

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Duizenden vrouwen verkracht door Nigeriaans leger

meisjes verkracht Nigeria leger
In ruil voor voedsel werden de vrouwen misbruikt. Dat meldt Amnesty International. In het nieuwe rapport genaamd They betrayed us staat dat vrouwen en meisjes naar afgelegen kampen werden gebracht door zowel Nigeriaanse militairen als leden van de Civilian Joint Task Force, een organisatie waar het leger mee samenwerkt. De directeur van Amnesty International vindt het schokkend dat mensen die al zo hebben geleden onder Boko Haram, misbruikt worden. Amnesty International roept Nigeriaanse autoriteiten op meer misdaden zoals deze te onderzoeken en openbaar te maken. De Nigeriaanse president zegt dat het rapport niet geloofwaardigheid is.

(ANP)

Nederlander vast in Irak voor terrorisme

Nederlander vast in Irak Jihad
De identiteit van de man is niet bekend. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. In Nieuwsuur meldt het ministerie dat er een Nederlandse jihadist vastzit op verdenking van terrorisme. Het ministerie wil niet meer details kwijt, maar zegt een vinger aan de pols te houden. Gisteren werd een Belgische IS-strijder ter dood veroordeeld vanwege zijn lidmaatschap bij een terroristische organisatie. Hij werd veroordeeld tot de strop na een hoorzitting van slechts tien minuten.

(NOS)

WKOF presenteert nieuwe leefregels tegen kanker

WKOF presenteert leefregels tegen kanker
Veel bewegen en gezond eten staan hoog op het lijstje. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten na tien jaar onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) om kanker te voorkomen. In het verschenen rapport staat het advies om op gewicht te blijven. Overgewicht en obesitas verhogen de kans op twaalf verschillende soorten kanker. Door in beweging te blijven zou de kans op baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker kleiner worden. In het rapport staat ook dat je een glas wijn bij het eten of een biertje na het werk beter kunt laten staan. Want zelfs kleine hoeveelheden alcohol verhogen het risico op kanker. Daarnaast wordt roken ten strengste afgeraden. Stoppen met roken is het beste wat je kunt doen om de kans op kanker te verkleinen.

(WKOF)

Kinderen worden vaker gepest dan gedacht


Eén op de drie kinderen vertelt er nooit over. Dat blijkt uit onderzoek van vijf universiteiten en het Trimbos Instituut. Dertig procent wordt weleens gepest en een kleine groep (één op de veertien kinderen) zelfs meerdere keren per week. Van die laatste groep geeft een derde aan nooit aan iemand verteld te hebben dat ze worden gepest. Hoofdonderzoeker en hoogleraar Bram de Castro is geschrokken van het grote aantal kinderen dat het pesten verzwijgt. Volgens hem verzwijgen kinderen het pesten vaak omdat dit volgens hen grotere gevolgen kan hebben, zoals nog meer gepest worden. De hoogleraar stelt dat het belangrijk is dat scholen de leerlingen regelmatig bevragen over pesten. De kinderen moeten een plek hebben waar ze dat vertrouwelijk kunnen vertellen.

(RTL Nieuws)

Wietteelt in Nederland blijkt stuk hoger

Wietteelt in Nederland groter dan gedacht
Het telen levert ook meer geld op dan gedacht. Het CBS keek naar oude cijfers over wietteelt in ons land. Uit gegevens van de politie blijkt namelijk dat de pakkans van illegale telers lager is dan gedacht. Het CBS ging er vanuit dat 40 procent van de wiettelers gepakt wordt, maar het is realistischer om uit te gaan van een pakkans van 20 procent. Uit verder onderzoek is gebleken dat de jaarlijkse wietproductie groter is dan men dacht. De bijdrage van legale wietteelt lag in 2015 1,5 miljard euro hoger dan in eerdere cijfers was verwerkt. De omvang van illegale wietteelt is omhooggegaan naar 4,8 miljard euro.

(NOS)

Onderzoek geopend naar mensensmokkel door Weinstein

"
Zelf ontkent Harvey Weinstein alle beschuldigingen. De federale openbaar aanklager heeft een onderzoek geopend. Hierbij wordt gekeken of studiobaas Harvey Weinstein vrouwen over de grens heeft gelokt om daar misdrijven te plegen. Volgens de Los Angeles Times speelt het onderzoek achter het recherchewerk bij de politiekorpsen in New York en Los Angeles, waar het seksueel misbruik door Weinstein heeft plaatsgevonden. Harvey Weinstein wordt beschuldigd van seksueel misbruik, variërend van seksuele intimidatie tot verkrachting.

(ANP)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser