Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

ochtendnieuws

Deskundigen willen strengere sekswet in Nederland

Deskundigen willen strengere sekswet in Nederland

Het ochtendnieuws van 19 juli: Ryanair schrapt honderden vluchten om staking, Belgisch jongetje (6) omgekomen door vallend rotsblok in Zwitserland en moeder Heleen van Royen overleden.

| Justine Wouterson

Wil je elke ochtend onze speciale selectie van het nieuws van de dag in je mailbox, meld je dan hier aan. Je begint je dag in ieder geval goed geïnformeerd.

Deskundigen willen strengere sekswet in Nederland

Ze pleiten ervoor dat het verplicht wordt vóóraf toestemming te geven voor sex. Geen toestemming? Dan is er sprake van een strafbaar feit en kan iemand worden veroordeeld voor verkrachting. Nu staat in de wet dat iemand schuldig is aan verkrachting als een persoon is gedwongen tot sex door geweld of intimidatie. Dat is volgens de experts niet voldoende, omdat slachtoffers van verkrachting vaak verlamd zijn van schrik of angst, zich daardoor niet verzetten en dwang niet nodig is. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komt binnenkort met een nieuwe zedenwet. In Zweden en Spanje is een dergelijke wet al van kracht.
(ANP)

Ryanair schrapt honderden vluchten wegens staking

De actie van het cabinepersoneel treft volgende week maximaal driehonderd vluchten. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij heeft de staking van het personeel in België, Spanje en Portugal aan de getroffen reizigers gemeld. Het gaat om zo’n 50.000 klanten van Ryanair die volgende week woensdag of donderdag van of naar één van de drie landen zouden vliegen. Ryanair noemt de werkonderbrekingen van het cabinepersoneel “niet gerechtvaardigd” en zegt dat die niets anders zal bewerkstelligen dan het verstoren van familievakanties en het helpen van concurrerende luchtvaartmaatschappijen. Het Ierse bedrijf zegt een goed loon te betalen met goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
(VTM Nieuws)

Moeder van Heleen van Royen overleden
royen
De auteur heeft haar 87-jarige moeder Margaretha Maria Breed gisteren begraven. ‘Lieve mama, zondag hielden we elkaar vast toen je je laatste adem uitblies. Vandaag hebben we je naar je laatste rustplaats gebracht. Wat ga ik je missen. Dank voor alle liefde die je me hebt gegeven. Rust zacht’, schrijft Heleen op Instagram bij een portret van haar moeder. ‘Het is beter zo, maar het doet zo zeer’, begint Heleen haar bericht. Daarmee verwijst ze naar de titel van de documentaire die ze in 2016 maakte over haar dementerende moeder, waarvoor ze haar een jaar lang filmde.
(Instagram)

Noodtoestand in Turkije na twee jaar beëindigd

De noodtoestand werd kort na de mislukte staatsgreep in 2016 afgekondigd. Hierdoor konden bepaalde vrijheden worden ingeperkt. Ook kon de regering besluiten nemen die geen goedkeuring van het parlement nodig hadden. Sinds de mislukte staatsgreep zijn ongeveer 160.000 mensen gevangengezet en is bijna hetzelfde aantal ambtenaren ontslagen, meldde het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties in maart van dit jaar. De noodtoestand werd in totaal zeven keer met drie maanden verlengd. President Recep Tayyip Erdogan, die onlangs is herkozen, had al beloofd die niet nog eens te verlengen en dus verliep deze afgelopen nacht.
(ANP)

Belgisch jongetje (6) omgekomen door vallend rotsblok

Het ongeluk gebeurde in Zwitserland in de Morteratschgletsjer. Daar kreeg hij de grote vallende steen op zijn hoofd en overleed ter plekke aan zijn verwondingen, meldt de politie van het kanton Graubünden op hun website. De jongen was met zijn familie op vakantie. “De familie stond aan de voet van de gletsjer. Vanaf de puinhelling viel een steen naar beneden die de jongen op zijn hoofd raakte”, is te lezen in het bericht. De familie alarmeerde de hulpdiensten, maar reanimatiepogingen mochten niet meer baten. De politie van Graubünden doet onderzoek naar het ongeval.
(NOS)

Relatie Bridget Maasland na jaar weer voorbij
bridgetmaasland
Het aanzienlijke leeftijdsverschil zou één van de oorzaken van de breuk zijn. Dat meldt RTL Boulevard. Bridget Maasland (43) en de veertien jaar jongere Bram Plattel maakten hun liefde eind augustus vorig jaar bekend. Bridget deelde toen een gelukkige vakantiefoto vanaf Ibiza. Nu laat de presentatrice weten dat hun levensfases te veel verschillen om samen nog langer verder te gaan.
(RTL Boulevard)

NIEUWS | OCHTENDNIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer ochtendnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser