Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lijstje van de dag

Van raketdreiging tot veel te wijde broek: 8 x de (waarschijnlijk) jarige Kim Jong-un

Hieperdepiep hoe…. oud is Kim Jong-un eigenlijk? Helemaal zeker is het niet, maar de kans is groot dat de Noord-Koreaanse leider vandaag 34 jaar is geworden.

| Boris Lemereis

Tijd voor een lijstje over de Noord-Koreaanse dictator.

Lees ook
Trump bespot Kim Jong-un in tweet: ‘Ik noem hem toch ook niet klein en dik?’

1. De verjaardag van Kim
Om te beginnen met een stukje Noord-Koreaanse duiding. Tenminste, duiding van een mysterie. Want het is compleet onduidelijk waarom de verjaardag van Kim Jong-un niet bekend is gemaakt. De verjaardagen van zijn vader en opa waren zelfs nationale feestdagen. We moeten het dus doen met één aanwijzing: en dat is dat voormalig NBA-basketballer Dennis Rodman de leider in 2014 toezong (zie video bovenaan). Dat deed hij op 8 januari, met – jawel – het nummer: Happy Birthday. Uitgaande van deze hint, moet de verjaardag van Kim dus op 8 januari vallen.

2. De ruzie van Kim
We kunnen wel constateren dat Kim Jong-un niet de beste vriend van de Amerikaanse president Donald Trump is. De twee bedreigen elkaar voortdurend, en schuwen daarbij grote woorden niet. De twee landen intimideren elkaar met mogelijkheden tot een raketaanval. Trump heeft Kim Jong-un inmiddels de bijnaam ‘Little Rocket Man’ gegeven. Hij bedreigde Kim met ‘vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen’ als het land niet inbindt.

3. Het machtsvertoon van Kim
Of hij blij was met zijn bijnaam ‘Little Rocket Man’ weten we niet, maar Kim heeft wel actief aan het beeld bijgedragen met een absurde foto die via zijn persbureau de wereld in werd geslingerd. Daarop is Kim te zien hoe hij aan een bureau op een landingsbaan de lancering van een aanvalsraket gadeslaat.

Lees ook
Noord-Korea: ‘Verenigde Staten hebben ons de oorlog verklaard’

4. De stralende lach van Kim
Kim laat zich niet alleen als grote machtige man fotograferen, maar ook met zijn stralendste glimlach. In 2014 bijvoorbeeld, toen hij zich omringd door kinderen in een weeshuis liet fotograferen in het kader van de Internationale Kinderdag. Foto’s met een zwarte achterkant, want een jaar eerder bleek nog uit een VN-rapport dat kinderen in Noord-Korea chronisch ondervoed zijn. Het regime gaf natuurrampen de schuld, deskundigen wijten het aan economisch wanbeleid.

3. De enorme broeken van Kim
Kim lijkt de deur niet uit te gaan zonder een gigantische broek aan zijn onderlichaam. Zijn kleding is zo wijd, dat er een compleet Twitteraccount aan is ge… wijd. Daarop worden foto’s van de mooiste exemplaren verzameld.

4. De goede smaak van Kim
Dat betekent overigens niet dat de leider van het land constant commentaar krijgt op zijn kledij. Integendeel: Kim wordt al jaren achter elkaar verkozen tot de best geklede man van Noord-Korea. Een verkiezing die waarschijnlijk net zo eerlijk verloopt als de politieke verkiezingen in het land.

5. De legendarische vakanties van Kim
Ook tijdens zijn vakanties, laat de Noord-Koreaanse leider zich graag fotografisch vereeuwigen. Een vakantie in eigen land, uiteraard. Kijk hem eens plezier hebben.

6. Het kapsel van Kim
Opgeschoren aan de zijkanten en bovenop het hoofd een stukje langer. Het kapsel van Kim Jong-un staat vast niet iedereen zo goed als Kim zelf, maar het is wel het enige toegestane kapsel in het land, zo gaan de geruchten. Een ander gerucht is minstens even opmerkelijk: Kim zou bang zijn voor kappers, en daarom zijn eigen haar knippen.

7. De familie van Kim
Het lastige van een scherp gecontroleerd land, is dat nieuwsfeiten niet met grote zekerheid zijn te brengen. Maar er zijn diverse aanwijzingen dat Kim orders zou hebben gegeven om zijn oom (en diens familie) te executeren, wegens samenspanning tegen de staat. Ook de halfbroer van Kim werd vermoord, als is niet officieel bewezen wie dat op zijn geweten heeft.

VIDEO'S | NIEUWS | BEKEND | LIJSTJE VAN DE DAG | BUITENLAND

Bron: Twitter / LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lijstje van de dag

Lees dit ook even

Please update your browser