Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lijstje van de dag

De euro bestaat alweer 20 jaar: 7x zó zag de wereld eruit in 1999

De euro bestaat alweer 20 jaar: 7x zó zag de wereld eruit in 1999

Wij gebruiken ‘m pas vanaf 2002, maar de euro zag al in 1999 het levenslicht op de financiële markten. En dus is onze munt alweer twintig jaar. We doken terug in de tijd en het is wel duidelijk dat niet alleen ons geld sinds die tijd veranderd is.

| Laura van der Molen

Zet Mambo No. 5 via Spotify – eh, je cd-speler – op de achtergrond aan voor deze grote sprong in de tijd.

1. Linda de Mol bij TROS

In 1999 presenteert Linda de Mol negen jaar Love Letters bij de publieke omroep TROS (tot mei 2005), een programma – waarin koppels de kans krijgen om te trouwen – dat ook in Duitsland razend populair is. Inmiddels is Linda niet meer weg te denken van de commerciële buis en is haar naam verbonden aan programma’s als Ik hou van Holland, Linda’s Zomerweek, de Familie Kruys, Gooische Vrouwen, Miljoenenjacht… and so on.

2. Bier (bijna) een euroknaller

Een pilsje van twee euro is niet hetzelfde als een pilsje van twee gulden. De afgelopen twintig jaar is de prijs van een biertje in de kroeg enorm gestegen. In 2002 betaalde je 1,54 euro, in 2017 was dat 2,59 euro.

3. ‘Mambo No. 5’

In 1999 was dit nummer van de Duitse zanger Lou Bega – een cover van een Cubaanse track – een wereldhit. In Mambo No. 5 komen verschillende damesnamen voorbij gevlogen en wordt ons verteld dat we een stapje naar links en naar rechts moeten doen, om vervolgens in onze handen te klappen. Twintig jaar later wordt de zomerhit (waarmee Bega ook een nummer 1 scoort in de VS en Australië) alleen nog maar gedraaid onder het mom: foute plaat.

4. Bordelen worden legaal

Vóór het jaar 2000 was er een bordeelverbod. Bordeelbezoek was toen nog iets illegaals waarvoor je werd bestraft. Prostitutie was al langer legaal, maar tegenwoordig zijn ook wettige bordelen niet meer weg te denken.

5. Iedereen blijft thuis voor ‘Big Brother’

Een nieuw televisie-format, de eerste reality soapserie, wordt in 1999 voor het eerst uitgezonden. En iedereen smult ervan, vooral van de spraakmakers Ruud, Bart en Sabine. Het programma is twintig jaar geleden baanbrekend en maakt een hoop tongen los. In de decennia erna wordt het format van de reality soapserie vaker toegepast, maar Big Brother wordt nog steeds als dé grondlegger gezien.

6. iDEAL wordt gelanceerd

Een paar jaar later volgt een financiële mijlpaal als iDEAL wordt geïntroduceerd. Dit Nederlandse betalingssysteem wordt nu miljoenen keren gebruikt; raar om te bedenken dat er vóór 2005 nog geen universele online betaalmethode was.

Lees ook
Zo zagen Dave (24) en Donny (20) Roelvink er vroeger uit (en da’s best een verschil)

7. WhatsAppen

Nog een kleine sprong voorwaarts naar 2009: WhatsApp wordt in dit jaar bedacht. Je weet wel: vandaag de dag dé manier van communiceren. Daarvoor stuurden we vooral nog sms’jes of mailtjes. Of we… belden.

SNACKS | BEKEND | LIJSTJE VAN DE DAG | FUNFACTS | ETEN & DRINKEN | LIFESTYLE | GELD | CULTUUR

Bron: Wikipedia, RTL Nieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lijstje van de dag

Lees dit ook even

Please update your browser