lijstje van de dag

Spanning op de NAVO-top: deze acht spotprenten verbeelden 'Trump versus de rest'

Spanning op de NAVO-top: deze acht spotprenten verbeelden 'Trump versus de rest'

Vandaag begint in Brussel de NAVO-top die de gemoederen flink bezig houdt: hoe liggen de verhoudingen tussen Trump en ‘de rest’? Deze spotprenten brengen je op de hoogte.

| Verena Verhoeven

Rond 13.15 uur begint de openingsceremonie van de tweedaagse top en gaan de leiders van de 29 NAVO-landen samen op de foto.

Lees ook
Rutte die Trump op zijn plaats zet, gaat nu ook viral in het buitenland

Spanning

Hoewel de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie en in het engels NATO – North Atlantic Treaty Organisation) werd opgericht om de vrede tussen de 29 leden te bewaren, wordt er de laatste tijd meer met modder gegooid dan samengewerkt. Donald Trump vindt dat de rest van de landen financieel een grotere bijdrage moeten leveren aan de organisatie.

Defensie

De 29 NAVO-landen hebben namelijk als doelstelling dat elk land in 2024 twee procent van het bruto binnenlands product aan defensie uitgeeft. Hoewel alle lidstaten meer zijn gaan uitgeven, is de verwachting dat slechts de helft dat doel over zes jaar haalt. En daar is Trump op z’n zachtst gezegd niet blij mee. Met harde uitspraken en tweets zet hij de verhoudingen op scherp en daar weten illustrators wel raad mee.

1. Rusland

We beginnen met een serieuze. Deze prent laat in één oogopslag zien wat het probleem is en waar de NAVO-landen bang voor zijn: vrij spel voor Putin.

2. België strandt in de halve finale

Er zijn gelukkig ook luchtige inhakers. De Franse president Macron houdt Trump even op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

3. Want ja, zoals sommigen zeggen: ‘Voetbal is oorlog’.

4. Daar heeft Putin geen problemen mee.

5. Mark en Donald

NRC laat zien wat – in sommige ogen – het verschil is tussen Nederland en de Verenigde Staten.

6. Politiek spelletje

7. ‘Money, money, money’

8. Kortom…

NIEUWS | LIJSTJE VAN DE DAG | BUITENLAND

Bron: Twitter | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lijstje van de dag

Lees dit ook even

Please update your browser