Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lijstje van de dag

Vandaag is het Earth Day: 8 x tips voor hip hergebruik voor beginners & believers

Vandaag is het Earth Day: 8 x tips voor hip hergebruik voor beginners & believers

Op Earth Day denken we nét iets meer aan wat goed is voor het milieu dan we altijd al doen. Maar tegelijkertijd willen we niet natuurlijk meuren naar een kringloopwinkel.

| Jossine Modderman

Of die zonderling van de straat worden die de plastic vensters uit enveloppen scheurt voor minutieus gescheiden afval. Onze hoofdredacteur Jossine Modderman vertelt hoe jij toch een duit in het zakje kan doen.

Lees ook
Maak je eigen tandpasta en val af als een malle

Hip hergebruik

Hoe langer de levensduur van een product, hoe minder afval en hoe minder er nieuwe dingen gemaakt hoeven te worden. Het internet barst van de hippe hergebruik-sites die ik geen van alle erg hip vind. Of je moet een tipi voor je kinderen (of was het nou een kaftan?) gefabriceerd uit ouwe theedoeken cool vinden. Dus maken we ons eigen lijstje. Hier gaan we:

1. Kringloop

Over kringloopwinkels gesproken. Dit type hergebruikwinkels stamt uit de jaren tachtig en is niet alleen bedoeld om de afvalberg zoveel mogelijk te ontzien, maar ook om moeilijk plaatsbare of laaggeschoolde mensen een fijne werkplek te geven. En daarbij een continue bron van verborgen pareltjes! Kortom: koester de kringloop. Even een lapje met wat citroensap over je nieuwe oude vaas en je bent goed om te gaan.

kringloop Pexels

2. Recycle-initiatieven

Trek je tweedehands niet, dan zijn er ook enkele kledingbedrijven die hun best doen om goed voor de dag te komen. Nu kunnen we heel cynisch zeggen dat wát zij ondernemen, opportunistisch is en lang niet voldoende, maar met cynisme komen we nog minder ver (en je wordt er zuur van). Zo kun je bij &Other Stories je oude textiel inleveren voor 10% korting in de winkel. Klopt: de winkel profiteert ook, maar het is allicht beter dan alles op een hoop in de kliko te gooien. Ook Zara en H&M hebben recycle-initiatieven.

3. Nike-schoenen

Sneakerreus Nike krijgt niet vaak complimenten van de duurzaamheidsfanaten, maar deze mag er best wezen: van oude, ingeleverde Nike-schoenen worden weer tennis- en atletiekbanen en speeltuinen gemaakt. Kijk op Reuse-A-Shoe.

4. Crocs

Ik heb ze niet, maar misschien heb jij nog een paar diep in een kast: Crocs. Weggooien is natuurlijk een goede optie, maar nog beter zijn ze teruggeven aan de winkel. Die malle klompen zijn niet stuk te knuppelen en krijgen een mooi tweede leven in minder welvarende landen.

5. Lush

Mac Cosmetics en LUSH verwelkomen jouw oude verpakkingen. Van de laatste krijg je voor vijf ingeleverde doosjes een heerlijk gezichtsmasker terug.

6. Mud Jeans

Een van mijn favoriete spijkerbroekenmerk: Mud Jeans (en niet alleen vanwege de naam). Mud Jeans kun je huren en na afloop van de leaseperiode houden of inleveren voor een nieuwe. Van de ingeleverde worden ‘nieuwe’ broeken gemaakt. Niet goedkoop, maar wel top.

7. Gratis koffie

Afval scheiden vinden veel mensen een hoop gedoe voor weinig opbrengst. In Amsterdam kun je echter je afval inleveren bij het Zero Waste Lab voor waardenmunten die je weer in kunt inleveren voor een gratis kopje koffie, korting op je verse groenten, kleding of je nieuwe leesbril bij lokale ondernemers. Wij zeggen een tien voor #charmantinitiatief.

koffie Pexels

8. Repareren

Een van de beste manieren om de ‘circle of life’ van je spullen te verlengen is repareren. Is handigheid jou – net als mij – niet gegeven, kijk dan eens op Repair Cafe’s, want repareren kun je leren.

NIEUWS | MODE | LIJSTJE VAN DE DAG | LIFESTYLE

Bron: LINDAnieuws | Foto: Fotografie: Maxim Meekes / LINDA.meiden 18

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lijstje van de dag

Lees dit ook even

Please update your browser