lijstje van de dag

10 x opmerkelijke hashtags om te vieren dat-ie vandaag tien jaar bestaat

10 x opmerkelijke hashtags om te vieren dat-ie vandaag tien jaar bestaat

Precies tien jaar geleden werd de eerste hashtag op Twitter gepost door ingenieur Chris Messina. Sindsdien is hij een van de meest gebruikte symbolen in het digitale tijdperk.

| Frederique Rote

Om dit te vieren hebben wij de meest spraakmakende hashtags voor jullie op een rijtje gezet.

Lees ook
Twitter aan de haal met het lesje zonsverduistering van Ivanka Trump

1. #barcamp
Op 23 augustus in 2007 werd de allereerste tweet ooit gepost door Chris Messina. Het idee was om tweets over bepaalde content op deze manier te verzamelen en zo mensen die over hetzelfde onderwerp posten bij elkaar te brengen. Wij vragen ons af of Chris Messina het kunnen voorzien dat in 2017 op een gemiddelde dag zo’n 125 miljoen(!) hashtags gebruikt zouden worden.

2. #MyCalvins 
Begin 2014 riep Calvin Klein sterren op om een selfie te posten in ondergoed van hun kledingmerk. Ze gaven hiermee de aftrap voor een van de succesvolste social media campagnes ooit. Nadat Justin Bieber en Kendal Jenner een foto postten, volgden influencers en normale mensen. De grote populariteit was heel bijzonder omdat het merk geen producten weggaf of een wedstrijd hield. Het was allemaal gratis reclame.

3. #JeSuisCharlie
Tweets worden ook voor hele serieuze zaken gebruikt. Deze slogan werd in het leven geroepen door ontwerper Joachim Roncin na de aanslag op het hoofdkantoor van de Franse krant Charlie Hebdo. Op 7 januari 2015 werden er twaalf werknemers van de satirische krant neergeschoten. De hashtag stond overal op Twitter en was bedoeld voor iedereen die zichzelf identificeerde als een supporter van de slachtoffers, voor vrijheid en tegen geweld.

4. #LoveWins
Op vrijdag 26 Juni 2015 stemde in de Verenigde Staten een meerderheid van het hooggerechtshof voor een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Deze tweet van Obama startte een ware opmars van de hashtag op Facebook. Overal toonden mensen hun blijdschap over de overwinning van de liefde.

5. #tbt 
Deze hashtag hebben we bijna allemaal wel eens gebruikt. Het staat voor ‘Throwback Thursday’, wat los vertaald kan worden in ‘herinneringen op donderdag’. Gebruikers posten op donderdag een foto van lang geleden, die grappig of misschien zelfs ontroerend is. Een groot fan van deze hashtag is onze eigen Fred van Leer, die voor een bekende stylist wel een paar hele bijzonder kapsels heeft gehad.

TBT .... #toenmijmhaarnoggoedzat

A post shared by Fred van Leer (@fredvanleer) on

6. #IceBucketChallenge
Als er iets is wat een hashtag goed kan, is het mensen hun krachten laten bundelen. Een goed voorbeeld hiervan is de ASL Ice Bucket Challenge. Deelnemers werden door hun voorganger uitgedaagd om een emmer met ijswater over hun hoofd te gooien óf een donatie te doen aan de ALS-stichting. De meeste deelnemers deden vervolgens beiden. In augustus 2015 wist deze actie in vier weken maar liefst 79,9 miljoen dollar op te brengen.

7. #MomTexts
Moeders doen volop mee aan het digitale tijdperk en appen er lustig op los. Dit vaak tot grote hilariteit van hun kroost. Het blijkt namelijk dat moeders het online communiceren en alles wat daarbij komt kijken nog niet helemaal onder de knie hebben. Zoals deze vrouw die zich afvraagt wie nou toch in hemelsnaam ‘emoticon’ is.

8. #WhiteCupContest
De klanten van Starbucks waren altijd al aan het tekenen op hun bekers en dus besloot het bedrijf hier toen maar een wedstrijd van te maken. Het winnende design werd op een herbruikbare plastic beker gedrukt.

9. #BlackLivesMatter
Dit is weer en wat serieuzere hashtag. Politieke figuren en partijen maken vaak gebruik van social media om aandacht te krijgen voor belangrijke zaken. Deze hashtag werd in het leven geroepen toen de 17-jarige zwarte Trayvon Martin werd neergeschoten door een witte politieagent. Zijn dood werd door veel mensen gezien als een racistische moord. Vandaag de dag wordt de hashtag gebruikt voor het aankaarten van racisme op welke schaal dan ook.

10.#lakvoortijn
Dit is een wel heel bijzonder actie, die elke Nederlander nog vers in het geheugen staat. Tijn Kolsteren (6) leed aan hersenstamkanker en probeerde zoveel mogelijk geld op te halen voor een apparaat dat dit zou kunnen behandelen. Samen met Youp van ’t Hek, Wendy van Dijk en 3FM Serieus Request verkocht Tijn duizenden potjes nagellak voor dit goede doel. Het hele internet steunde Tijn en gebruikte deze hashtag om hun gelakte nagels te tonen. Toen de dappere Tijn overleed, had hij net zijn doel van een miljoen euro behaald.

NIEUWS | LIJSTJE VAN DE DAG | TECH

Bron: Twitter | Foto: Giphy / Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lijstje van de dag

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser