de lijstjes van 2014

Zij overleden in 2014

Zij overleden in 2014

Aan de vooravond van het nieuwe jaar, staan we even kort stil bij hen die ons in 2014 ontvielen.

| Anouk Kemper

11 januari: Ariel Sharon (85)
Oud-premier van Israël, die besloot tot terugtrekking uit de Gazastrook. Sharon lag sinds 2006 in coma.

ANP-679492

 

2 februari: Philip Seymour Hoffman (46)
De Amerikaanse acteur won een Oscar voor zijn rol als Truman Capote. Seymour Hoffman speelde één van zijn laatste rollen in A Most Wanted Man, van de Nederlandse filmmaker en fotograaf Anton Corbijn. De acteur overleed aan een overdosis heroïne.

A Most Wanted Man - 40th Deauville American Film Festival

 

8 februari: Els Borst (81)
Arts en oud-politica van D66, van 1994 tot 2002 was zij minister van Volksgezondheid. Els Borst is vermoord bij haar eigen woning in Bilthoven. De dader is nog niet gearresteerd.

Els Borst

 

10 februari: Shirley Temple (85)
Als vijfjarige werd ze wereldberoemd door haar rol in Stand up and Cheer (1933). Later werd Temple politiek actief. Zo werkte ze jaren als VN-ambassadeur in Ghana en Tsjecho-Slowakije.

12TH ANNUAL SCREEN ACTORS GUILD AWARDS - SHOW

 

23 februari: Alice Herz-Sommer (110)
Deze Tsjechische dame was de oudste overlevende van de Shoah. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ze in kamp Theresienstadt. Ze overleefde het kamp, omdat ze pianoconcerten mocht geven. Na de oorlog vertrok Herz-Sommer naar Israël, maar in 1986 emigreerde ze naar Londen.

Alice Herz-Sommer dies at 110

 

6 of 7 april: Peaches Geldof (25)
Dochter van de Britse zanger Bob Geldof. Ze overleed aan een overdosis heroïne.

BRITAIN-ENTERTAINMENT-PEOPLE-GELDOF-FILES

 

17 april: Gabriel Garcia Márquez (87)
Deze Colombiaanse schrijver verkreeg wereldfaam met zijn boeken 100 jaar eenzaamheid en Liefde in tijden van cholera. Het geweld van de FARC speelde een grote rol in zijn werk.

MEXICO-COLOMBIA-GARCIA MARQUEZ-ANNIVERSARY

 

18 mei: Wubbo Ockels (68)
Wubbo Ockels was in 1985 de eerste Nederlander die de ruimte in ging. Aan de TU Delft werkte hij op de faculteit voor lucht- en ruimtevaart. Ockels hield zich onder andere bezig met duurzaamheid. Hij overleed aan de gevolgen van kanker.

ROTTERDAM-MILIEU-TUKTUKS

 

9 juni: Rik Mayall (56)
De Britse komiek werd bekend met zijn rollen in The Young Ones en Bottom. In 2015 is hij nog te zien als de buurman in de Nederlandse film De Ontsnapping, naar het boek van Heleen van Royen. Mayall overleed aan een hartaanval, nadat hij een rondje had hardgelopen.

Rik Mayall

 

8 juli: Menno Buch (62)
Hij was de man die de sekslijnen naar Nederland bracht en het omstreden programma Sex voor de Buch maakte. Vorig jaar zond RTL zijn laatste programmareeks uit: Buch in de Bajes. De televisiemaker overleed aan de gevolgen van kanker.

Najaarspresentatie RTL Nederland

 

11 juli: Tommy Ramone (echte naam: Thomas Erdelyi – 65)
De eerste drummer van de punkrockband The Ramones. ‘Tommy Ramone’ leed al enige tijd aan kanker en overleed thuis in New York.

Tommy Ramone dies

 

17 juli: Joep Lange (59)
Joep Lange was één van de passagiers van vlucht MH17. Samen met collega’s was de wetenschapper onderweg naar een aids-conferentie in Australië. Lange gold als één van de toonaangevende onderzoekers op het gebied van hiv en aids.

-

 

11 augustus: Robin Williams (63)
De Amerikaanse acteur kreeg een Oscar voor zijn bijrol in Good Will Huntig (1997) en stal de harten van zowel kinderen als volwassenen door films als Flubber, Mrs. Doubtfire en Night at the Museum. Williams pleegde zelfmoord. Hij was al enige tijd depressief en had een alcoholverslaving.

Happy Feet 2

 

24 augustus: Richard Attenborough (90)
Britse acteur en filmmaker. Hij speelde onder andere in The Great Escape en Jurrasic Park. Ook was hij enige tijd directeur van voetbalclub Chelsea (1969-1982). In de jaren ’90 zat hij in het Hogerhuis, omdat hij tot baron was verheven. Attenborough’s gezondheid was de laatste jaren snel achteruit gegaan. Na een beroerte kon hij niet meer lopen. Hij overleed 5 dagen voor zijn 91e verjaardag.

Lord Attenborough 'stable' after fall

 

4 september: Joan Rivers (81)
Zelfs op hoge leeftijd maakte deze Amerikaanse comédienne nog grove grappen. Zo sprak ze in de Graham Norton Show uitgebreid over sex op oudere leeftijd en andere ‘ongemakken’. Ze overleed aan de complicaties van een keeloperatie.

Joan Rivers Visits "Late Night With Jimmy Fallon"

 

20 oktober: Oscar de la Renta (82)
Amerikaanse mode-ontwerper van Dominicaanse komaf. Hij was de eerste Amerikaan die voor een Frans modehuis mocht ontwerpen, namelijk voor Pierre Balmain. De ontwerper heeft ook indirect een rolletje in Sex and the City als Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) een jurk van hem cadeau krijgt. De la Renta overleed aan kanker.

MEXICO-FASHION-DE LA RENTA

 

21 oktober: Seth Gaaikema (75)
De Nederlandse tekstschrijver en cabaretier stond vooral bekend om zijn spel met taal. Hij maakte ook naam als vertaler van musicals, waaronder My Fair Lady  en Les Misérables. Gaaikema leed al enige tijd aan kanker. In januari moest hij nog een aantal voorstellingen verschuiven, vanwege zijn gezondheid.

Seth Gaaikema laat het doek vallen

 

5 december: Koningin Fabiola (86)
De Spaanse dame trouwde in 1960 met de Belgische koning Boudewijn en werd zo de vijfde koningin van onze zuiderburen. Voor ze met Boudewijn trouwde deed ze een opleiding tot verpleegster, daarna dacht ze erover het klooster in te gaan. Toen de koning in 1993 overleed, trok ze zich grotendeels terug uit het publieke leven. Het echtpaar had geen kinderen.

-

 

 

22 december: Joe Cocker (70)
Iedereen zal de Britse zanger direct herkennen aan diens rauwe stemgeluid. Locker had hits met With a little help from my friends, Summer in the city, You are so beautiful en Cry me a river. Hij overleed thuis in Colorado aan de gevolgen van longkanker.

47th Montreux Jazz Festival

NIEUWS | DE LIJSTJES VAN 2014

Bron: LINDAnieuws.nl | Foto: ANP en HH

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Eveline VerduijnEveline Verduijn

s.v.p.achternaam Cocker i.p.v. Locker aanpassen in overlijden sartikel,van mijn grote idool, bij voorbaat dank, Eveline Verduijn

Meer de lijstjes van 2014

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser