de lijstjes van 2014

4 x tips tegen de kater

4 x tips tegen de kater

Gisteren leek dat zoveelste drankje nog wel het beste idee van de avond. Maar wanneer je wakker wordt met een maag die zich omdraait, een droge keel waarin een overleden vogeltje lijkt te wonen en knallende hoofdpijn, zweer je nooit meer zoveel alcohol te drinken. We gaan je helpen.

| Karlijn Meinders

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt helaas dat er maar één ding echt helpt tegen een kater: niet of nauwelijks drinken. Maar ja, daar dacht je vannacht natuurlijk niet aan. Hier vier tips om je zo snel mogelijk weer iets beter te voelen.

Vocht, vocht, vocht
Misschien wel het allerbelangrijkste van alles: hydrateren! Je lichaam is na een avondje drinken (en dansen) vaak enorm uitgedroogd. En dus moet er weer vocht bij. Begin met lichte drankjes en bewaar de koffie voor later op de dag. Water werkt nog altijd het best.

Lief zijn voor je maag
Al die drank heeft je maag en darmen geen goed gedaan. Wie denkt dat lekker veel vet eten daartegen helpt, heeft het mis. Begin met licht verteerbare dingen, ook al schreeuwt je lichaam om kroketten en chips. Niet bewezen, maar wel vaak geroemd om de helende werking bij een kater: honing, havermout, eieren, asperges en bananen.

412-14661

Rust goed uit
Soms is het niet anders en moet je gewoon aan de bak op een katerdag. Maar heb je de kans? Blijf dan lekker in je bed liggen. Tijdens je slaap kan het lichaam zich het best herstellen. Sporten tegen de kater klinkt geweldig, maar je hebt al veel vocht verloren en dus is het beter om intensieve activiteiten en saunabezoekjes even tot later te bewaren. Dat je alcohol kunt uitzweten is niet bewezen, dus een goed excuus om een extra lui hersteldagje in te plannen.

Vitamines en mineralen
Het tot je nemen van gezonde stofjes is ook niet het wondermiddel tegen een kater, maar het kan wel voorkomen dat je je extra slecht voelt. Probeer de week voor en na de festiviteiten lekker veel fruit te eten en producten in je maaltijden te verwerken met bijvoorbeeld veel kalium (groente, brood, noten), magnesium (groente, vlees, granen) en vitamine B6 (vlees, vis, eieren, peulvruchten, granen).

NIEUWS | FEESTDAGEN | DE LIJSTJES VAN 2014

Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

JosienJosien

Flesje water met ORS voor het slapen gaan en je hebt nergens last van!

AnnekeAnneke

Vet eten helpt juist wel! Je moet natuurlijk geen kilo kroketten gaan eten als je misselijk enz. bent maar alcohol droogt uit en ontneemt daarmee ook vet in je hersenen. Je hersenen hebben vet(naast vocht) nodig om te functioneren. Vandaar de hoofdpijn. Toch is vet eten geen aanrader met een te dikke kater, ervaringsdeskundige.

SannSann

Niet of nauwelijks drinken helpt tegen een kater??!! Klopt textueel nix van.... Schrijver zelf n klein katertje?

priscillapriscilla

Er word bedoelt op de avond zelf. Dus dat je de avond ervoor niet of nauwelijks drinkt, dat helpt tegen een kater. Staat er ook achter. 'Maarja, daar dacht je vannacht natuurlijk niet aan.'

Meer de lijstjes van 2014

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser