nieuws

Lianne (28) over Anne Faber: 'Konden we nog maar zorgeloos door het donker fietsen'

Lianne (28) over Anne Faber: 'Konden we nog maar zorgeloos door het donker fietsen'

De vermissing van Anne Faber houdt heel Nederland in z’n greep. Ook columnist Lianne Marije Sanders – medeauteur van ‘Zeik Niet Zo – het echte leven van de millennial is erdoor geraakt.

| Lianne Marije Sanders

Lieve jonge vrouwen van Nederland,

Ik woon in de rustigste buurt van Amsterdam. Mensen groeten elkaar op straat, er is geen toerist te bekennen en je kunt hier gewoon parkeren. Voor de deur. Maar toen ik laatst m’n fiets op slot deed, riep de buurvrouw: ‘Ik zou ‘em binnen zetten, hoor.’ ‘Ik heb dubbel slot’, probeerde ik nog. Ze bleef stellig: ‘Voor je het weet, is-ie weg.’ Dus ik manoeuvreerde m’n fiets de gang in.

Maar ik wil niet dat dat moet.

Toen ik op vakantie ging naar Parijs, begreep ik niet hoe je een metrokaartje voor de hele week kon kopen. Ik stond te stuntelen bij de automaat en een vriendelijke Fransman bood me z’n hulp aan. Ik gaf hem vijftig euro en toen ik een dag later weer met m’n kaartje probeerde te reizen, bleek hij een enkeltje te hebben gekocht. M’n moeder zei me nog zo ‘niemand te vertrouwen’.

Maar ik wilde niet dat dat moest.

Lees ook
Politie vermoedt dat lichaam Anne Faber verborgen is in Zeewolde

Tijdens m’n studententijd in Groningen ging ik soms naar feesten die ver van de bewoonde wereld waren. Als ik mijn vriendinnen, dronken van liefde, drank en drugs, niet weg kon slepen bij de mysterieuze dj, fietste ik alleen naar huis. Twintig minuten, of langer. Dan hoorde ik m’n vaders zorgen weleens in m’n achterhoofd – ik mocht vroeger namelijk nooit alleen naar de discotheek in het dorp over de brug. Dan fietsten we met een groepje.

Maar ik wilde niet dat dat moest.

Een vriend vroeg me gisteren waarom ik zo van slag ben door de vermissing van Anne Faber. Ik vertelde hem dat ik daardoor besefte dat ik stukken weerlozer ben dan ik dacht. Een man kan mij iets aandoen. Is vaak sterker. En wint het van me. Ik moet me beschermen tegen totale vreemden die niet het beste met me voorhebben.

En ik wil niet dat dat moet.

Ik wil geen wereld waarin dubbelslot niet genoeg is, het achterland van Groningen gevaarlijk en mijn vaders zorgen terecht. Ik wil zorgeloos naar huis fietsen na een avond met mijn vriendinnen, niet omdat de wijn m’n angst heeft weggespoeld, maar omdat het veilig is.

Want gaan we nu dan weer in groepjes fietsen? Niet meer in het donker alleen naar buiten? Overal onze fietsen op dubbelslot zetten? En niemand meer vertrouwen?

Ik wil niet dat dat moet.

Lianne Marije Sanders (28) & Suzette Hermsen (29) geven deze twee maanden hun mening over millennials uit het nieuws. Ze schreven het grappige en ontroerende boek ‘Zeik Niet Zo – het echte leven van de millennial’ over hoe ze zichzelf door het leven stuntelen. Het boek staat nu in alle boekentop10’s.

NIEUWS | COLUMNS

Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser