Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lezersreacties

Ieder z'n mening: 10 x zo denken jullie over het vragen naar de kinderwens van een ander

Ieder z'n mening: 10 x zo denken jullie over het vragen naar de kinderwens van een ander

Gisteren vertelde Culy-oprichter Monique van Loon ijzersterk op Twitter waarom je niet moet vragen naar de kinderwens van iemand anders. Velen van jullie reageerden op haar verhaal. 

| Maaike van de Graaf

En legden in een reactie op het bericht van Monique uit waarom je het wel of juist niet met haar eens bent.

Lees ook
MMA-kampioen Marloes Coenen wilde kinderwens opgeven voor sport; ze krijgt nu kind met trainer

Kinderwens

Monique vertelde in een reeks tweets wat de vraag bij haar teweeg brengt en waarom je ‘m in het vervolg moet laten zitten. Zo laat ze weten dat het zorgt voor veel ongemak. Monique schrijft: “En wat ook fucked up is in mijn situatie, is dat je niet gewoon kunt zeggen ‘ik kan geen kinderen krijgen’, want dan vraagt de ander – hoe lief ook – meteen waarom. En dan komt het woord kanker weer om de hoek kijken en dan weet je sowieso dat het een emotioneel gesprek wordt.” De Culy-oprichter liet in maart dit jaar in een moedige post op Instagram weten dat ze vorig jaar baarmoederhals heeft gekregen én overwonnen. “Daardoor ga ik sinds oktober 2017 door het leven zonder baarmoeder.”

Reacties

Jullie reageerden massaal op het bericht van Monique van Loon en hadden wisselende meningen. Sommigen vinden dat de vraag best gesteld kan worden, anderen zijn het daar niet mee eens. Wij zetten een aantal reacties onder elkaar:

1. Marjolein van der Linden

“Ik werd er moe van om uit te leggen waarom je het niet moet vragen. Daarom gaf ik gewoon als antwoord ‘nee, dat kan niet’. En als je denkt dat ’t minder wordt als je ouder wordt: nee. Nu vragen ze waarom ik geen kinderen heb. Alsof het onvoorstelbaar is dat je ze niet hebt. Het is niet traumatisch, nooit geweest, maar mensen gaan er zo makkelijk vanuit dat alles bij iedereen hetzelfde hoort te gaan. Dat is dus niet zo.”

2. Georgina Stanciu

“Het schept een beetje een sfeer waarbij we elkaar helemaal geen persoonlijke vragen meer durven stellen. Als ik iemand vraag hoe het gaat dan verwacht ik ook een eerlijk antwoord, geen sociaal wenselijke. Idem voor deze vraag. Let it out, misschien hou je er een mooi gesprek aan over. Eentje die ergens over gaat.”

3. Laura Jans

“Waarom taboe creëren? Kanker, gewenste kinderloosheid, onbeantwoorde kinderwensen of een miskraam. Het is ingewikkeld, maar hoort ook gewoon bij het leven. Laten we vooral wel met elkaar blijven praten en eerlijk zijn zonder bevooroordeeld te zijn.”

4. Léonie Spulman

“Wat een geweldige tweets. Zo ontzettend herkenbaar. Inderdaad: Just don’t ask.”

5. Carla Manten

“Ligt er nog wel aan wie het vraagt. Iemand die mij niet of nauwelijks kent heeft geen recht op deze persoonlijke informatie. Ook de setting waarin zo’n vraag wordt gesteld is nogal bepalend. Dus, ja, soms kan het zeker wel en soms kan het zeker niet. Alleen heeft helaas niet iedereen daar gevoel voor.”

6. Marielle de Vries

“Ik vind er persoonlijk niks ongemakkelijks aan. Ik heb geen kinderwens. Nooit gehad ook. Even gedacht dat ik hem wel had, maar dat was meer omdat mensen in mijn omgeving hamerden op dat ik zo goed met kinderen ben. Inderdaad. Wanneer mensen vragen of ik kinderen heb, zeg ik: ‘nee’. En dan zie je ze soms schrikken. Ik heb liever dat het me gevraagd wordt dan dat er gespeculeerd wordt. Dus als iemand oprecht vraagt naar mijn kinderwens. Dan geef ik eerlijk antwoord en dan hoeft de vraagsteller geen sorry te zeggen, want ik voel me er niet ongemakkelijk bij.”

7. Aukje Anjema

“Zelfs als je al een kindje hebt, wordt er aan je gevraagd of er geen tweede komt. Door meerdere redenen ervoor gekozen niet voor een tweede te gaan, ook dan vragen mensen naar het waarom. Inmiddels ben ik daar wel in gehard en zeg ik gewoon waarom.”

8. Marjon Vinck

“Voor mij is het ook erg pijnlijk als ik de opmerking krijg: ‘Dat staat jou wel erg goed’, als ik een baby vast heb. Ik wil echter om voor mij motiverende reden zeer waarschijnlijk geen kinderen en dat is een zeer pijnlijke beslissing geweest. Maar moet ik de mensen dan verbieden dat ze ook maar iets tegen mij mogen zeggen of iets aan mij mogen vragen als het gewoon een oprechte en niet beledigend bedoelde vraag of opmerking is?”

9. Annouchka Hansler

“Of een dame die bij Prenatal werkt en jou (klant) ineens vraagt: ‘Heb je zelf kinderen?’ En ik ‘nee’ antwoord, en zij dan doorvraagt: ‘Oh, bewuste keuze? Ik: ‘Ja’. Zij vervolgens heel denigrerend: ‘Ja, want een hoop andere vrouwen kunnen ze niet krijgen’. Ik heb wel tien redenen om ze niet te nemen, misschien kan het lichamelijk wel, maar ik heb nog andere hele goede (medische) redenen om deze bewuste keuze te maken. Maar goed, ik ben geboren als vrouw, dan behoor je kinderen te krijgen.’

10. Vanessa Duivenvoorde – Jop

“Misschien als meer mensen praten over hun kinderwens, of het niet kunnen volbrengen van deze wens, dat het stigma minder wordt. Ikzelf merkte dat toen ik met IVF begon en er gewoon open over was, dat er genoeg mensen in mijn naaste omgeving waren die het ook hadden meegemaakt, en waar ik veel steun aan had.”

Lees ook
Waarom je nooit, hoe goed bedoeld, naar de kinderwens van een ander mag vragen

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | LEZERSREACTIES

Bron: Reacties Facebook | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lezersreacties

Lees dit ook even

Please update your browser