Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Leidse vernielers regenboogzebrapad niet vervolgd

Leidse vernielers regenboogzebrapad niet vervolgd

De vijf studenten uit Leiden die vorig jaar een regenboogzebrapad overschilderden en de Hitlergroet brachten, worden daar niet voor vervolgd.

| Lisa Koetsenruijter

De rechtbank in Den Haag verklaarde het Openbaar Ministerie vanmiddag niet ontvankelijk.

Lees ook
Bekladden van Leids ‘gaybrapad’ blijkt studentengrap

Mediation
Het OM had in eerste instantie met de verdachten afgesproken dat de zaak door een mediation-traject zou worden afgedaan. Later besloot het OM toch te vervolgen, maar de rechtbank zet nu een streep door de zaak.

‘Vertrouwen geschonden’
De verdachten zijn de afspraak nagekomen door gesprekken met de gemeente Leiden en het COC te voeren, de schade te vergoeden en een symposium te organiseren over homo-acceptatie en diversiteit. Door alsnog tot vervolging over te gaan, heeft het Openbaar Ministerie in strijd gehandeld met de gedane toezegging en het vertrouwensbeginsel geschonden, aldus de rechtbank.

Stunt
De actie van de studenten vorig jaar is gefilmd en werd breed gedeeld op social media. De vijf zijn lid van een studentenvereniging en deze ‘stunt’ was onderdeel van het introductieprogramma daarvan.

In beraad
Het OM beraadt zich nu op deze beslissing van de rechter, laat een woordvoerder weten. Als het OM zich er niet bij neerlegt, moet er binnen twee weken beroep aangetekend worden.

NIEUWS | L'HOMO.

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser