Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Last van hooikoorts? Bestel gin-tonic in plaats van een biertje

Last van hooikoorts? Bestel gin-tonic in plaats van een biertje

Deze zomerse temperaturen – die overigens volgende week al weer verdwenen zijn – maken niet iedereen gelukkig. Warm weer en veel pollen zijn een nachtmerrie voor hooikoortspatiënten.

| Boris Lemereis

Tip uit Groot-Brittanië: neem een gin-tonic.

Lees ook
Snotteren geblazen: 8 x jullie hooikoortstips

Rode wijn

Oké, het ligt iets genuanceerder. De Britse Astmastichting voerde vorig jaar een onderzoek uit naar welke drankjes de symptomen van astma versterken, en welke niet. 64 procent van de mensen met bepaalde types astma had meer last bij bepaalde alcoholhoudende dranken: rode wijn, witte wijn, bier en cider.

Allergische reactie

Er zijn overeenkomsten tussen astma en hooikoorts te vinden. Zo komt bij beide condities de stof histamine vrij bij een allergische reactie. En daar zijn we al bij de clou: veel drankjes (zoals bijvoorbeeld bier en rode wijn) bevatten histamine. Bij sommige mensen kunnen deze drankjes dus een allergische reactie aanjagen. Ook stoffen als sulfiet (bijvoorbeeld te vinden in wijn) en bepaalde conserveermiddelen kunnen astma aanwakkeren.

Sterke dranken

Wat je dan wel mag? ‘Sterke drank zoals gin en wodka, want die bevatten weinig histamine en weinig sulfiet’, schrijft het astmafonds. Maar omdat het ook niet verstandig is om met dit weer pure gin te drinken, is het beter om het een beetje te verdunnen. Met tonic bijvoorbeeld. En zo zijn we terug bij de eerste tip: neem een gin-tonic. Proost.

NIEUWS | ETEN & DRINKEN

Bron: Asthma.org | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser