nieuws

We zijn massaal aan de botox - en nu ook tegen koude handen en rugpijn

We zijn massaal aan de botox - en nu ook tegen koude handen en rugpijn

Botox alleen voor rimpels? Ha, de spierontspanner wordt inmiddels gebruikt om allerlei ziektes en kwaaltjes te behandelen. Sommigen noemen botox een waar wondermiddel, anderen waarschuwen voor de – vooralsnog onbekende – risico’s.

| Boris Lemereis

Het Amerikaanse magazine TIME schreef een lang, maar interessant stuk over de wondere wereld van botox.

Lees ook
Robbie Williams gebruikt botox: ‘Ik kan nauwelijks mijn voorhoofd nog bewegen’

Wondermiddel
Die wondere wereld is groot. In tien jaar tijd nam het gebruik van Botox met 759 procent toe. En de spierontspanner wordt niet alleen tegen rimpels ingezet, maar ook steeds vaker voorgeschreven bij migraine, depressie, een overactieve blaas, overmatig zweten, bepaalde spasmes, vroegtijdig klaarkomen, rugpijn en koude handen. Inderdaad: dat zijn heel veel uiteenlopende klachten.

Rimpels
Is botox dan het nieuwe wondermiddel? Dat is nog een beetje onduidelijk. We weten waarom botox werkt tegen rimpels. Heel kort samengevat: het middel blokkeert bepaalde signalen tussen zenuwen en spieren. Waarom botox tegen zoveel andere ziektes en kwalen lijkt te helpen, is niet altijd duidelijk.

Toeval
Veel positieve bijwerkingen zijn dan ook per toeval ontdekt bij patiënten die botox voor andere doeleinden kregen toegediend. Een plastisch chirurg uit Amerika ontdekte bijvoorbeeld dat het middel ook hielp bij migraine. Hij hield zijn patiënten na een botoxbehandeling nauwlettend in de gaten waarbij het hem opviel dat ze opvallend minder vaak hoofdpijn rapporteerden. Iets vergelijkbaars ontdekten Europese artsen, zij merkten op dat patiënten opmerkelijk minder zweten na botoxgebruik.

Ongewenste effecten
De toevallige resultaten van de artsen zijn positieve geluiden voor mensen die last hebben van een van deze kwalen, maar botox kan niet zomaar voor andere doeleinden worden gepromoot in de VS. Een medicijnfabrikant die dit wel deed, kreeg een boete van zeshonderd miljoen dollar. Effecten van een medicijn, en vooral eventuele ongewenste effecten, moeten vooraf goed worden onderzocht voor andere claims mogen worden gemaakt.

Gevaren
Er zijn dan ook tal van onderzoeken naar de gevolgen van botox. Niet vreemd, want het middel is immers niet zonder gevaren. De spierontspanner is veilig wanneer het in kleine doses door professionals wordt ingebracht in de huid.

Officiële werking
De FDA, het Amerikaanse overheidsorgaan dat voedsel en medicijnen controleert, staat botox slechts voor een paar kwalen toe. Daar horen onder andere bij ernstig zweten, strabismus (scheelzien, loensen), een overactieve blaas en chronische migraine. Patiënten met overige klachten zullen het voorlopig nog met onofficiële doktersvoorschriften moeten doen.

Lees hier (€) het hele artikel uit TIME.

NIEUWS

Bron: TIME Magazine | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser