nieuws

Kwart van bewoners verpleeghuizen komt zelden of nooit buiten

Kwart van bewoners verpleeghuizen komt zelden of nooit buiten

Een kwart van de ouderen in een verpleeghuis- of verzorgingshuis komt zelden of nooit buiten. De helft van hen zegt wel vaker naar buiten te willen.

| Boris Lemereis

Ook krijgt één op de zeven ouderen in verpleeghuizen zelden of nooit bezoek.

Lees ook
Fikse bezuinigingen ouderenzorg leveren niks op

Bewoners
Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat hiervoor 1600 oudere bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen naar hun bevindingen heeft gevraagd.

Nooit bezoek
Dat de ouderen niet buiten of nauwelijks buiten komen, komt deels door gezondheidsproblemen. Maar ook doordat er niemand is die hen kan brengen en halen. Eén op de zeven inwoners krijgt nooit bezoek, blijkt uit het onderzoek.

Niet zelf op visite
De meeste bewoners van verpleeghuizen gaan ook zelf niet meer bij anderen langs. Ruim twee derde doet dat zelden of nooit. Bijna tachtig procent van de ouderen in een verpleeg- of verzorgingshuis heeft kinderen en kleinkinderen, die gemiddeld een keer per week op visite komen.

Niet ontevreden
In een reactie laat ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, weten toch niet ontevreden te zijn met de uitkomsten van het SCP-rapport. Volgens de organisatie blijkt uit de cijfers dat 64 procent van de bewoners wél buitenkomt, waarvan de helft dagelijks en de andere helft ten minste één keer per week.

Treurig
Dat een kwart van de ouderen zelden of nooit buiten komt, kun je zorgprofessionals niet aanrekenen, vindt ANBO. “Wanneer je te maken hebt met een populatie waarvan een derde ouder is dan negentig en vier op de vijf mensen ernstige lichamelijke problemen hebben, dan is het helaas moeilijk om met elke bewoner een frisse neus te halen. Dat is treurig, maar wel de realiteit”, aldus de organisatie.

Dementie
Er wonen op dit moment ruim 100.000 ouderen in een verzorgingshuis of verpleeghuis. Meer dan de helft van hen is een vrouw van 80 jaar of ouder. Vrijwel alle bewoners hebben (ernstige) lichamelijke beperkingen, driekwart heeft geheugenklachten en 40 procent heeft dementie.

Lees ook
Aandoenlijk: 90-jarige man geeft tips tegen eenzaamheid

NIEUWS

Bron: SCP / ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser