nieuws

Kunstwerk in Roermond voor slachtoffers misbruik Katholieke Kerk

Kunstwerk in Roermond voor slachtoffers misbruik Katholieke Kerk

In Roermond is vandaag een kunstwerk onthuld voor de slachtoffers van misbruik door de Katholieke Kerk. Het heet ‘De Weg naar de Verzoening’. 

| Kirsten Zijderveld

Het monument kwam tot stand met steun van onder meer een aantal misbruikslachtoffers, de stichting Mea Culpa en het bisdom Roermond.

Lees ook
Katholieke Kerk wist dat in Cambodja opgepakte priester pedofiel is

Gehurkt in een hoekje
De Vicaris van het bisdom, Mgr. Hubert Schnackers, onthulde het monument van kunstenaar Pierre Habets in stadspark de Kartuis. Het stelt Christus voor die een kruis draagt en een hand uitsteekt naar een bedroefd jongetje dat gehurkt in een hoekje zit.

Duizend slachtoffers geholpen
Mea Culpa hielp de afgelopen zeven jaar naar eigen zeggen meer dan duizend slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Mea Culpa steunt het initiatief, net als het bisdom, van harte.

Onthulling monument misbruikslachtoffers katholieke kerk, Hollandse Hoogte

 

Pijn en tranen
Schnackers: “Het kunstwerk is een blijvende erkenning van het leed dat kinderen is aangedaan. Wegkijken is niet meer mogelijk.” Ook roemde hij de verzoening als een proces van toenadering. Woordvoerder Bert Smeets van Mea Culpa zei dat ook de broeders van het internaat waarop hij als jongetje zat, ondanks hun misbruik toch gevoelens hadden. “Ook zo iemand heeft pijn en tranen.”

‘Wonden nog vers’
Voorzitter Guido Klabbers van slachtofferorganisatie KLOKK bekritiseerde het initiatief. “Voor slachtoffers is verzoening niet in beeld. Zij overleefden de beschadigingen door het misbruik met moeite en voor velen zijn de wonden nog vers.”

Kerkhaters
Kunstenaar Pierre Habets zei vandaag dat niet alle slachtoffers kerkhaters zijn geworden. “Verzoening vereist moed: zowel erkenning van misstappen aan de ene kant als toenadering aan de andere zijde”, zei voorzitter Frans Beckers van de stichting die het kunstwerk mogelijk maakte. De onthulling werd ook bijgewoond door Wiel Stevens van de Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Paus Franciscus liet in 2014 al weten waardering te hebben voor het project.

Onthulling monument misbruikslachtoffers katholieke kerk, Hollandse Hoogte

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser