Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

Op deze vakschool zitten alleen mensen met autisme: 'Allemaal als gelijken onder elkaar'

Op deze vakschool zitten alleen mensen met autisme: 'Allemaal als gelijken onder elkaar'

Buiten de boot vallen omdat je niet in het ‘normale’ schoolsysteem past. Frans de Bie vindt het krankzinnig en daarom richtte hij speciaal een vakschool voor mensen met autisme op.

| Jorieke van Noorloos

‘Mensen met autisme zijn hier normaal, de anderen noemen we de neurotypische mensen’, aldus De Bie tegenover de Volkskrant vandaag.

Lees ook
Gaby’s zoon en dochter hebben autisme: ‘Haar symptomen waren veel vager dan bij hem’

ICT

De Bie zag het bij zijn eigen kinderen, die ruzie hadden met het onderwijssysteem. ‘Kijk, 60 procent past er prima maar 20 procent valt aan de onderkant weg en 20 procent aan de bovenkant. Die laatsten zijn extreem slim, hebben een IQ boven de 140, maar er is iets waardoor ze niet meekomen.’ Reden genoeg dus om ITvitae in Amersfoort op te richten, een ict-vakschool, omdat juist deze mensen mateloos gefascineerd zijn door computers, broncode en de beveiliging van systemen.

Betalen

Studenten betalen een deel van hun opleiding zelf, het UWV en sommige gemeenten betalen mee. Bedrijven die afgestudeerden in dienst nemen, financieren de rest. Op woensdag zijn er geen lessen, maar toch komen de studenten dan vaak naar school toe. Om te pielen aan code of bij elkaar te zijn, bijvoorbeeld. De Bie vertelt aan de Volkskrant: ‘Ze hebben een sleutel van het pand, soms bestellen ze ’s avonds samen eten. Hier zijn ze met gelijken onder elkaar.”

Lees het hele verhaal over deze vakschool hier.

NIEUWS | KRANTENTIP

Bron: De Volkskrant | Foto: Unsplash

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser