Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

Waarom het nodig (en handig) is dat baby's en peuters ook al een rapport krijgen

Waarom het nodig (en handig) is dat baby's en peuters ook al een rapport krijgen

Rapportcijfers die aangeven hoe je kind scoort, zijn allang niet meer alleen weggelegd voor basis- en middelbare scholen. Ook jonge kinderen die naar de opvang gaan worden beoordeeld op hun ontwikkeling.

| Kirsten Zijderveld

Waarom dat nodig (en handig) is? Journalist Johannes Visser zocht het uit en schreef erover in De Correspondent.

Lees ook
Jongen (10) vlucht naar buitenland na slecht rapport

Leerdoelen en resultaten

‘De kinderopvang is niet meer alleen een plek om je kind (nul tot vier jaar) heen te brengen als je zelf moet werken, maar begint meer op een school te lijken die leerdoelen opstelt en resultaten bijhoudt’, zo begint Visser. Want kinderen die achterlopen, en daardoor misschien met die achterstand op de basisschool belanden, hebben sinds 2000 recht op voorschoolse educatie op de kinderopvang.

‘Totale versimpeling van een kind’

Voor zijn artikel sprak Visser onder andere met een collega (Thalia, correspondent Mobiliteit & Stadsleven) die een zoontje van twee en een baby van een half jaar heeft. Zij gaan naar de opvang, waar hun ontwikkeling keurig wordt bijgehouden. ‘We noemen het een rapport en dat geeft het idee dat er echt iets staat. Maar het is een totale versimpeling van een kind in al zijn complexiteit. En waar staan de scores voor zingen en dansen?’, vindt zij.

Wél een goed idee

Pedagoog Simon Hay legt aan Visser uit waarom zo’n kindvolgsysteem, dat resulteert in een rapport, toch een goed idee is. ‘Pedagogisch medewerkers hebben vaak wel een gevoel hoe het met een kind gaat, maar een gevoel is vaak te vaag. Als ouders het idee krijgen dat wij hun kind ‘scoren’ om dit te vergelijken met het gemiddelde kind – dat niet bestaat – en wij niet de unieke ontwikkeling van hun kind zien, hebben we de plank misgeslagen. Het gaat niet om de scores, maar om het gesprek dat wij met ouders hebben over hun kind.’

Lees het volledige artikel uit De Correspondent hier.

NIEUWS | KINDEREN | MEEPRATEN | KRANTENTIP

Bron: De Correspondent | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser