Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

Wie is verantwoordelijk voor onze gezondheid: de overheid, het bedrijfsleven of wijzelf?

Wie is verantwoordelijk voor onze gezondheid: de overheid, het bedrijfsleven of wijzelf?

Deze week moet er onder leiding van staatssecretaris Paul Blokhuis een akkoord worden gesloten dat Nederland gezonder moet maken. ‘NRC‘ dook in het moeizame proces daar naartoe.

| Verena Verhoeven

De grote vraag blijft wie er verantwoordelijk is voor de gezondheid van burgers.

Preventieakkoord

Blokhuis, van coalitiepartij de ChristenUnie, is al sinds het voorjaar bezig om een akkoord te krijgen waarmee roken, alcoholgebruik en overgewicht moeten worden teruggedrongen. ‘Preventie’, vroegtijdig ingrijpen, moet voorkomen dat mensen ziek worden en de zorgkosten verder oplopen, zo schrijft NRC. Blokhuis sprak met vijftig organisaties (waaronder zorgverzekeraars, gemeentes en supermarkten). De krant zag mails en documenten in en sprak met ingewijden die hun zorgen uitspreken over het akkoord. Door de moeizame onderhandelingen zijn zij bang dat er uiteindelijk vrijwel niks bereikt zal worden.

Suikerhoudende dranken

Een duidelijk voorbeeld is de verhoging van de prijzen van suikerhoudende dranken. Levensmiddelenfabrikanten, supermarkten, horeca en cateraars willen niet dat de prijzen omhoog gaan en daarom benadrukken ze dat ze de keuzevrijheid van de consument niet in de weg willen zitten, zo vertelt hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell aan de krant. Patiëntenverenigingen en zorgorganisaties zijn juist voorstander van verhoging, omdat het aantoonbaar effect heeft. Blokhuis staat ook achter een verhoging, maar premier Mark Rutte en zijn partij VVD vinden zulke maatregelen al snel betuttelend. Wie geeft de doorslag?

Lees meer over de moeizame onderhandelingen bij NRC.

Lees ook
Supermarktstrateeg over prijsverlaging suikervrije dranken: ‘Kabinet slaat de plank mis’

NIEUWS | LIFESTYLE | MEEPRATEN | #HOUVOL | KRANTENTIP | GEZOND & GEZELLIG | LIJF & LEDEN

Bron: NRC | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser