Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

‘Gebruik verslavende pillen loopt uit de hand’, waarschuwen artsen

‘Gebruik verslavende pillen loopt uit de hand’, waarschuwen artsen

In zes jaar tijd is het aantal gebruikers van het verslavende oxycodon, een morfine-achtige zware pijnstiller, verviervoudigd, melden artsen vandaag in ‘de Volkskrant‘. En dat is volgens hen zorgwekkend.

| Jorieke van Noorloos

Het medicijn is bij langdurig gebruik sterk verslavend en er vanaf komen is nog zo makkelijk niet.

Ontwennen

Voorheen werd oxycodon alleen aan terminale kankerpatiënten voorgeschreven, maar tegenwoordig krijgen ook mensen na een botbreuk, amandeloperatie of met chronische pijn deze pijnstiller geregeld mee naar huis. De Volkskrant sprak vier gebruikers die ontwenningsverschijnselen beschrijven die lijken op het afkicken van heroïne: zweten, koorts, trillen en hevige botpijn. Zo vertelt één gebruiker dat ze dagenlang schreeuwend van pijn op de grond lag en zegt een ander dat zijn vrouw de pillen moest verstoppen. Alle patiënten namen oxycodon in.

Gebrek aan kennis

Volgens hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het Leids Universitair Medisch Centrum ontbreekt het de dokters vaak aan kennis. “Veel artsen geloven eigenlijk niet dat het zo verslavend kan zijn.”

Benieuwd naar het hele artikel van de Volkskrant? Lees het dan hier.

Lees ook
Peperdure medicijnen tegen zeldzame ziektes hebben vaak weinig effect

NIEUWS | KRANTENTIP

Bron: De Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser