Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

Dodelijke variant meningokok-bacterie rukt op in Nederland: dit moet je absoluut weten

Dodelijke variant meningokok-bacterie rukt op in Nederland: dit moet je absoluut weten

Sinds 2016 is de dodelijke variant van de meningokok-bacterie bezig aan een snelle opmars in Nederland. Het RIVM maakt zich zorgen en ziet een toename van het aantal besmettingen.

| Erik van Dam

Hans van Vliet, programmamanager rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, legt in Trouw uit wie zich moet laten inenten, en waarom.

Symptomen

Meningokokken type W wordt overgedragen via de lucht. Hoesten, niezen en mond-op-mondcontact kan de bacterie overbrengen van de ene op de andere persoon. Wat aanvankelijk lijkt op een verkoudheid of een stevige griep, kan meningokokken blijken te zijn wanneer er nekstijfheid, hoge koorts en verwardheid bijkomen.

Risicogroepen

Hans van Vliet zegt in Trouw dat iedereen besmet kan raken met meningokokken W. De meeste patiënten zitten echter in de groep van vijftien- tot negentienjarigen. Het RIVM richt zich dan ook vooral op scholieren. “Als een groep dicht op elkaar zit en elkaar zoent, dan kan een bacterie zich veel beter in zo’n groep handhaven en dooft het niet vanzelf uit. Dat is precies het geval bij tieners”, zegt hij.

Meer weten over meningkokken W, de reden waarom vooral scholieren worden ingeënt en over de beperkte voorraad vaccins? Lees het hele stuk in Trouw.

Lees ook
Deze journalist onderzocht of de kritiek op het meningokokkenvaccin terecht is

NIEUWS | KRANTENTIP | MENINGOKOKKEN

Bron: Trouw | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser