Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

Kinderen nu sneller in de puberteit dan vroeger: 'Ze zijn mondiger en zien er anders uit'

Kinderen nu sneller in de puberteit dan vroeger: 'Ze zijn mondiger en zien er anders uit'

Het zal je niet verbazen als je kijkt naar hun mondige houding en volwassen kledingstijl: kinderen komen eerder in de puberteit dan veertig jaar geleden. Hoe dat kan?

| Merel Boudrie

Het Parool zocht het uit. “Ik heb het idee dat een kind vroeger meer kind was”, zegt een leerkracht uit groep 7 tegen de krant.

Lees ook
Oorlog in huis: jij in de overgang, je kind in de puberteit

Eerder in de puberteit

Daar waar kinderen zo’n veertig jaar geleden op hun elfde nog bezig waren met rondhuppelen op het schoolplein, zitten ze nu naar vloggers te kijken en zijn ze bezig met make-up. Het líjkt er niet alleen op dat de puberteit eerder begint, het is ook bewezen, bevestigt hersenonderzoeker en universitair docent Jiska Peper aan het Parool.

Oorzaken

Al is het verschil klein: veertig jaar geleden waren meisjes gemiddeld 13,4 jaar oud toen ze ongesteld werden, nu 12,7. Bij jongens is het lastiger te meten, omdat het bij hen alleen te zien is aan de groei van de testikels. Waarom de puberteit tegenwoordig steeds vroeger haar intrede doet, is niet duidelijk. Sommige wetenschappers linken het volgens Peper aan een bepaald voedingspatroon, anderen aan obesitas. “Meisjes met meer lichaamsvet menstrueren doorgaans eerder.”

Doorslaan

Gezinscoach Anke Donicie (42) zegt tegen de krant een duidelijke verandering te zien ten opzichte van toen zij, ruim twintig jaar geleden, begon. “Kinderen zijn veel mondiger geworden en vertonen op jongere leeftijd pubergedrag.” Dat hangt volgens haar samen met de veranderende opvoeding: tegenwoordig vragen ouders veel meer naar wat het kind wil. “Ze stimuleren een eigen mening. Soms slaat dat door naar de andere kant.”

Net jongvolwassenen

Donicie denkt dat kinderen zich ook eerder ‘volwassen’ gaan gedragen door wat ze op televisie, internet en sociale media zien. Nina Vink, leerkracht van groep 7 op een Amsterdamse basisschool, merkt deze ontwikkeling ook: “Ze zijn veel mondiger geworden en zien er anders uit. Het klinkt een beetje ouderwets, maar de manier van kleden is sterk veranderd. Ze zien er soms net uit als jongvolwassenen. Ik heb het idee dat een kind vroeger meer kind was.”

Lees het hele artikel uit het Parool hier.

NIEUWS | KINDEREN | ACHTERGROND | LIFESTYLE | KRANTENTIP

Bron: het Parool | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser