Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

Volgens deze psycholoog is er wel degelijk kinderarbeid in ons land

Volgens deze psycholoog is er wel degelijk kinderarbeid in ons land

Nederlandse bedrijven die in ontwikkelingslanden actief zijn, moet er volgens de wet alles aan doen om kinderarbeid te voorkomen. Maar ook in ons land bestaat kinderarbeid.

| Kirsten Zijderveld

Dat zegt gezondheidszorgpsycholoog en kinderrechtenexpert Philip Veerman.

Lees ook
André Rieu krijgt forse boete voor kinderarbeid

Geen kinderarbeid in Nederland?

In een opiniestuk in Het Parool schrijft hij: ‘Hoe verantwoordelijk wij ons tegenwoordig ook voelen voor kinderen elders in de wereld, het lijkt alsof we denken dat het wel goed zit met kinderarbeid in ons land. Volgens de Inspectie SZW komt er geen kinderarbeid in Nederland voor.’

Toch wel

‘Er worden zelden boetes uitgedeeld. Eén van de laatste was voor musicus André Rieu, die Roemeense kinderen na 23.00 uur liet panfluiten op een concert.’ Veerman zegt echter dat uit een gesprek met de Amsterdamse organisatie FairWork (die zich onder meer inzet om arbeidsuitbuiting de wereld uit te helpen) blijkt dat een aantal cliënten als kind werd (seksueel) uitgebuit in Nederland.

‘Geen hobby meer’

Daarnaast noemt Veerman de groep die dagelijks video’s maakt voor veel reclame-inkomsten. ‘Dat is geen hobby meer, maar een baan geworden waarbij jongeren iedere dag lang aan het werk zijn. Deze (mogelijk) nieuwe kinderarbeid heeft de inspectie niet in het vizier.’

Lees het volledige artikel hier in Het Parool.

NIEUWS | KINDEREN | MEEPRATEN | KRANTENTIP

Bron: Het Parool | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser