Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

Instagram staat op tegen pesten en verwijdert haatberichten voortaan automatisch

Instagram staat op tegen pesten en verwijdert haatberichten voortaan automatisch

Jongeren beginnen steeds eerder aan social media, en dat heeft ervoor gezorgd dat pestgedrag niet alleen meer op het schoolplein voorkomt, maar ook online. Steekt Instagram een stokje voor.

| Marloes van Wijnen

Het populaire platform heeft namelijk een algoritme ontwikkeld dat berichten beoordeeld op hun pestgehalte.

Lees ook
Shane Kluivert vraagt aandacht voor pesten op zijn Instagram

Pesten op Instagram

Online pesten is volgens Marjolijn Antheunis, hoogleraar communicatie en technologie aan de Universiteit van Tilburg, een serieus groeiend probleem, zegt ze tegen Trouw. “Als iemand je schooltas in de prullenbak gooit, is dat erg vervelend, maar dat stopt tenminste als je veilig thuis bent.” Al zijn het niet alleen jongeren die worden gepest op Instagram: ook bloggers, influencers en beroemdheden hebben regelmatig last van nare reacties onder hun berichten. Ook dit pestgedrag moet het nieuwe algoritme tegengaan.

Algoritme tegen haatberichten

Hoe? Het algoritme Deeptext scant álle berichten, om vervolgens de context van de gebruikte woorden te beoordelen. Zijn de gekozen woorden te negatief? Dan wordt het bericht verwijderd. Of het algoritme ook de dunne scheidingslijn tussen pesten en plagen in kan schatten, is nog de grote vraag. Antheunis twijfelt daaraan. “Maar”, zegt ze tegen Trouw, “Instagram gebruikt het voor een maatschappelijk probleem, dan lijkt het me alleen maar goed.”

NIEUWS | TECH | KRANTENTIP

Bron: Trouw | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser