Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

Acne, eczeem en huidveroudering: dit zijn de gevolgen van luchtvervuiling voor je huid

Acne, eczeem en huidveroudering: dit zijn de gevolgen van luchtvervuiling voor je huid

Dat luchtvervuiling funest is voor onze gezondheid was al bekend, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ook onze huidconditie er ook door wordt aangetast.

| Raounak Khaddari

Women’s Health legt uit wat luchtvervuiling precies is én wat de gevolgen zijn voor je huid.

Lees ook
Rechter oordeelt dat overheid meer moet doen tegen luchtvervuiling

Luchtvervuiling oorzaken

Volgens de Engelse milieuwetenschapper professor John Murlis is luchtvervuiling ‘een hele rits stoffen’ die het gevolg van zijn van menselijke activiteiten. ‘De verbranding van fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld diesel, maar ook honderden verschillende chemicaliën.’ Nu onderzoekers zich vooral focussen op fijnstof, één van die schadelijke chemicaliën, worden de gevolgen voor onze huid steeds duidelijker.

Gezondheid huid

Zo blijkt dat vrouwen die in gebieden leven waarin de lucht sterk vervuild is door uitlaatgassen van het verkeer, twintig procent meer pigmentvlekken hebben op hun wangen en hun voorhoofd. Ook is er bewijs gevonden dat luchtvervuiling voor een lager vochtgehalte in de huid zorgt en dat wordt weer ‘gelinkt aan een ouder uiterlijk’, vertelt Dr John Oblong, een Amerikaanse dermatoloog. En alsof dat niet genoeg is, kan luchtvervuiling ook andere huidproblemen veroorzaken zoals eczeem en acne.

Oplossing

Hoewel we niet volledig kunnen ontkomen aan het zogenoemde toxic skin syndrome, zijn er wel kleine dingen die de schade kunnen beperken. Het vermijden van ‘drukke verkeersaders en voor rustigere zijstraten te kiezen’ bijvoorbeeld.

Het hele artikel over wat luchtvervuiling met je huid doet lees je hier via Blendle (€)

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | KRANTENTIP | GEZOND & GEZELLIG

Bron: Women's Health | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser