Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

Hoe jouw Facebook-bericht een depressie kan voorspellen met té vaak 'ugh' of 'pijn'

Hoe jouw Facebook-bericht een depressie kan voorspellen met té vaak 'ugh' of 'pijn'

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat je tussen de regels van een Facebook-bericht door, aanwijzingen van een depressie zou kunnen lezen. 

| Ashley Doogan

De Facebook-geschiedenis van 683 patiënten, die zich hadden gemeld bij de spoedeisende hulp, werden hiervoor onderzocht.

Algoritme

Hoewel Facebook tegenwoordig vooral dient voor hilarische hondenvideo’s en het op de hoogte blijven van jouw favoriete nieuwswebsite (alias ondergetekende), moeten we de informatie die de social media-website verschaft niet onderschatten, volgens verschillende onderzoekers. Zo schrijven Amerikaanse wetenschappers in het vakblad PNAS dat door algoritme Facebookberichten ontcijferd werden welke mensen depressief waren en welke niet.

‘Ugh’

Zegt iemand bijvoorbeeld opvallend vaak ‘huilen’, ‘ugh’ en ‘pijn’ of praten ze veel vanuit de ik-persoon dan kunnen dat tekenen zijn van een beginnende depressie. De kans dat het algoritme hiermee een depressie correct voorspelde, was hoger dan de kans dat het niet klopte. De onderzoekers claimen dat het net zo goed werkt als huidige screeningmethodes met vragenlijsten.

Haken en ogen

Andere Nederlandse onderzoekers zien ook wel brood in het toepassen van Facebook-algoritmes, maar hebben hier wel wat op- en aanmerkingen bij. Zo vertellen ze aan de Volkskrant.

Lees ook
10 x deze mensen laten zien dat depressie niet altijd zichtbaar is

NIEUWS | GEZOND | KRANTENTIP | GEZOND & GEZELLIG

Bron: de Volkskrant | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser