Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

Mannelijke borstkankerpatiënten doen verhaal: 'Ik dacht dat het een puist was'

Mannelijke borstkankerpatiënten doen verhaal: 'Ik dacht dat het een puist was'

Borstkanker komt vooral voor onder vrouwen, maar soms krijgen ook mannen met de ziekte te maken. In een artikel dat vandaag verscheen in ‘PS Het Parool’ komen mannelijke patiënten aan het woord.

| Tim van Erp

“Ik dacht dat het een puistje was.”

‘Mensen schrokken vaak’

Uit cijfers van KWF Kankerbestrijding blijkt dat jaarlijks 125 mannen borstkanker krijgen, tegenover 15.000 vrouwen. Zo werd Frans Bon op zijn 49e met de ziekte gediagnostiseerd. Hij wist toen niet dat hij als man de ziekte kon krijgen. “Als ik mensen vertelde dat ik het had, schrokken ze vaak”, zegt hij in de krant. “Ze verwachtten het niet vanwege mijn gezonde leefstijl (…), en ze wisten niet dat je het als man kunt krijgen. Ik ontdekte de kanker toen ik een plekje op mijn borst zag, ik dacht aan een puistje.”

‘Relatief meer mannen sterven eraan’

Serge Dohmen, internist-oncoloog in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam, beaamt dat weinig mensen weten dat je de ziekte als man kan krijgen. En dat blijft niet zonder gevolgen. “Relatief meer mannen dan vrouwen sterven aan borstkanker. Ze krijgen het vaak op latere leeftijd dan vrouwen en zijn er door de onwetendheid vaak laat bij. Bovendien zijn er aanwijzingen dat mannen de ziekte eerder terugkrijgen.”

Het hele artikel van PS Het Parool lees je hier (€) bij Blendle.

Lees ook
Wat we moeten (maar liever niet wíllen) weten over borstkanker

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | KRANTENTIP | LIJF & LEDEN

Bron: PS Het Parool | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser