Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

krantentip

'Lijstjesman' Rick redt personeel in de psychiatrie van administratiedruk

'Lijstjesman' Rick redt personeel in de psychiatrie van administratiedruk

De administratiedruk in de zorg barst uit zijn voegen. Ook in de psychiatrie is het raak. NRC maakt dit pijnlijk duidelijk aan de hand van ‘lijstjesman’ Rick

| Ashley Doogan

Van een patiënt in een separeercel moet bijvoorbeeld elk kwartier een rapportage worden gemaakt.

Vleesgeworden versie van bureaucratie

„Dit”, zegt psychiatrisch verpleegkundig Rick van Hemert tegen NRC vanachter zijn bureau vol mappen, ringbandperforator binnen handbereik, „is bureaucratie.” Opkijkend van zijn scherm: „En ik ben de vleesgeworden versie.” Daarmee wordt ook meteen de ernst van de situatie duidelijk gemaakt: de psychiatrie gaat ten onder aan regeltjes die moeten worden gevolgd en aan stapels papierwerk.

De lijstjesman

Tijd voor de patiënt is er bijna niet meer bij. En dat is niet overdreven, patiënten kent Van Hemert alleen van papier. Hij is namelijk ‘de lijstjesman’. Hij doet alle administratie, om andere verpleegkundigen te verlichten. Hoe de toenemende administratiedruk zo ver – van 1 keer naar 131 keer verantwoorden tegenover allerlei instanties – heeft kunnen komen, legt hij uit in de NRC.

Lees ook
‘Mbo’ers maken nauwelijks nog kans in de zorg’

NIEUWS | KRANTENTIP

Bron: NRC | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer krantentip

Lees dit ook even

Please update your browser