Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Deskundigen: 'Koopverslaving moet worden gezien als psychische aandoening'

Deskundigen: 'Koopverslaving moet worden gezien als psychische aandoening'

Schoenen, jassen en tassen: de mooiste producten hangen in de winkels. Sommige mensen kunnen zich niet inhouden om deze dan ook zo veel mogelijk te kopen. Ja, we hebben het over koopverslaafden.

| Stijn de Vries

Deskundigen vinden nu dat die verslaving als ‘mentale aandoening’ meer erkenning moet krijgen.

Veel verslaafden

En die problemen nemen serieuze vormen aan. Een recent onderzoek door Hannover Medical School laat zien dat rond de 7 procent van alle volwassenen een vorm van koopverslaving heeft. De onderzoekers omschrijven de aandoening als ‘de drang om geld uit te geven, waarbij de koper zich pas goed voelt als hij of zij dat heeft gedaan’.

Gevaarlijk

In Europa en de Verenigde Staten is het aantal koopverslaafden in de afgelopen twee decennia gestegen. Astrid Mueller, een gespecialiseerd psycholoog in verslavingen bij de Hannover Medical School, zegt dat het belangrijk is dat men begrijpt hoe gevaarlijk de ziekte is. “Het wordt tijd dat de koopziekte als een mentaal gezondheidsprobleem wordt gezien. Dat zal helpen om betere behandelingen aan te kunnen bieden”, zei ze tegen Daily Mail.

Meer onderzoek

“Ook al is er bewijs dat koopziek zijn bestaat: we moeten nog meer onderzoek doen voordat het officieel gediagnostiseerd mag worden als een mentale aandoening”, aldus Professor Mark Grifftiths tegen Independent. Officieel is het dus nog geen mentale aandoening, maar iedere dag je pinpas trekken om de ‘ik-moét-deze-in-mijn-leven-hebben’-schoenen te betalen is ook niet bepaald gezond.

Lees ook
Esra (22) is koopziek: ‘Als ik het niet koop, word ik agressief’

NIEUWS

Bron: Independent | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser