Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

koningsnieuws

Máxima's 'Hij was een beetje dom' was ingestudeerd

Máxima's 'Hij was een beetje dom' was ingestudeerd

Iedereen kan het zich nog herinneren: Máxima die Willem-Alexander ‘een beetje dom’ noemde. Haar opmerking blijkt echter geen spontane opwelling, maar een ingestudeerde tekst te zijn geweest.

| Suzette Hermsen

Dat blijkt uit de aflevering van Andere Tijden van gisteravond.

‘Af en toe reik je iets aan’
Wim Kuijken, destijds de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken, vertelt dat hij de opmerking min of meer met Máxima instudeerde. Af en toe reik je iets aan, aldus Kuijken. Dan sta je bij een tafel en dan zeg je: je zou ook kunnen zeggen: ‘Het was een beetje dom’. Op de vraag of het zinnetje was voorbereid, antwoordde hij: Het was al eerder besproken, dus… ja. Maar het kwam er wel spontaan uit, toch?

Brief Zorreguieta
Willem-Alexander verwees op 7 maart tijdens een werkbezoek in New York journalisten naar een brief in een Argentijnse krant die Máxima’s vader Jorge Zorreguieta zou vrijpleiten van een kwalijke rol tijdens het Videla-regime. Die brief bleek echter geschreven door Videla zelf. Drie weken later, toen de verloving van Willem-Alexander en Máxima bekendgemaakt werd, zei Máxima in een interview dat zij de verwijzing naar de brief een beetje dom vond.

Om tien uur naar bed
Ook oud-premier Wim Kok doet in Andere Tijden een boekje open over de situatie destijds: Ik was heel erg boos en dat heb ik telefonisch laten weten, aldus Kok, die op dat moment bezig was Zorreguieta te vertellen dat hij niet naar de bruiloft van zijn dochter kon komen. Dat gesprek is niet al te gepolijst gegaan, vervolgt Kok die zich door het tijdstip niet liet tegenhouden het belletje te plegen: Het was misschien een uur of tien of elf bij ons, dus dat zijn doorgaans tijdstippen dat je op één oor ligt. Althans daar. 

Maxima’shij was een beetje dom

Wim Kok in Andere Tijden over Willem-Alexanders actie 

Bekijk de hele uitzending van Andere Tijden hier.

NIEUWS | KONINGSNIEUWS

Bron: Andere Tijden | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer koningsnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser