Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

koningsnieuws

Eigenzinnige prins Henrik uit Denemarken op 83-jarige leeftijd gestorven

Eigenzinnige prins Henrik uit Denemarken op 83-jarige leeftijd gestorven

Ruim vijftig jaar was hij de steun en toeverlaat van de Deense koningin Margrethe. Gisteren is prins Henrik op 83-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer.

| Robin Nanninga

De prins overleed in het bijzijn van zijn echtgenote en twee zoons.

Lees ook
Fotoserie: Willem-Alexander en Máxima op staatsbezoek in Denemarken

Gezondheid

In de afgelopen jaren heeft zijn familie stukje bij beetje afscheid moeten nemen van Henrik. De prins ging in 2016 met pensioen en daarna ging zijn gezondheid vlug achteruit. Vorig jaar werd vastgesteld dat Henrik leed aan dementie. Eind januari keerde hij ziek terug uit Egypte. Hij had een goedaardige tumor in zijn linkerlong en een ernstige longinfectie. Van die ziekte is de prins niet meer hersteld.

Koning

Margrethe en Henrik trouwden in 1967. Vijf jaar later werd zij koningin. Haar man wilde erkenning en riep steeds harder om de titel ‘koning-gemaal’, tot verdriet en gêne van de koningin. Die titel moest de gelijkwaardige positie ten opzichte van Margrethe erkennen. Als tegemoetkoming werd hem de titel ‘prins-gemaal’ toebedeeld, maar tot Henriks grote frustratie bleef ‘koning’ buiten bereik.

Queen Margrethe II and Prince Henrik of Denmark.

A post shared by The Danish Royal House (@danishroyalhouse) on

Queen Margrethe II and Prince Henrik of Denmark.

A post shared by The Danish Royal House (@danishroyalhouse) on

Eigenzinnig

Om die reden besloot Henrik af te zien van het, al jaren geleden gemaakte, plan om samen met Margrethe begraven te worden in de kathedraal van Roskilde. Als hij niet als Margrethes gelijke werd gezien, wilde hij ook niet bijgeplaatst worden in de koninklijke grafkerk. Die aankondiging zorgde voor ophef en onbegrip in Denemarken. De storm ging pas enigszins liggen toen in september bekend werd dat Henrik dementie had.

Gezin

De van oorsprong Franse Henrik werd 83 jaar. Hij laat naast zijn vrouw twee zoons en kleinkinderen na. Kroonprins Frederik, zijn oudste zoon, verliet de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea vroegtijdig om bij zijn vader te zijn. Koningin Margrethe zegde maandag al haar officiële verplichtingen al af vanwege de toestand van haar man.

NIEUWS | KONINGSNIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer koningsnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser