nieuws

Komst Aziatische monsterwesp kan ons ecosysteem overhoop gooien

Komst Aziatische monsterwesp kan ons ecosysteem overhoop gooien

Hij is twee keer zo groot als een normale wesp, kan rottig steken en voedt zich met honingbijen: de Aziatische hoornaar duikt in sneltreinvaart op in Europa.

| Malu Pesulima

“En het is slechts een kwestie van tijd voordat hij naar Nederland komt”, waarschuwt onderzoeker Tjeerd Blacquière van de Wageningen Universiteit in het AD.

Lees ook
Opsteker van de dag: ‘De gevreesde wespenplaag blijft deze zomer uit’

Voedselproductie
In Vlaanderen is het beest op ongeveer 40 kilometer van de Nederlandse grens gesignaleerd en dat toont volgens de onderzoeker aan dat-ie prima in ons klimaat kan overleven. En daar zijn onze imkers niet blij mee, want een massaslachting onder honingbijen kan de voedselproductie voor de mens in gevaar brengen.

‘Ecosysteem gaat wankelen’
Blacquière: “De zorg bestaat dat de populatie honingbijen in Europa afneemt, waardoor sommige planten minder worden bevrucht en ons hele ecosysteem gaat wankelen. Als de bestuiving van landbouwgewassen afneemt, neemt de kans op mislukte oogsten toe.” Imkers in Frankrijk, Groot-Britannië en België hebben al alarm geslagen.

Vernietigen
Niet voor niets dus, dat de Aziatische hoornaar op een EU-lijst met schadelijke planten- en dierensoorten staat: bezit van en handel in het beestje zijn verboden. Daarnaast zijn lidstaten verplicht om bestaande populaties op te sporen en te vernietigen.

Eén troost
De hoornaar komt af op zoetigheid zoals wijn of limonade en kan (net als een gewone wesp) vervelend prikken. Maar één troost: een steek is volgens de NVWA niet levensbedreigend voor mensen.

NIEUWS | DIEREN

Bron: AD | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser