Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Kinderen spelen steeds minder vaak buiten: 'Ze zijn te druk met school en hobby's'

Kinderen spelen steeds minder vaak buiten: 'Ze zijn te druk met school en hobby's'

Uit een nieuw onderzoek uitgevoerd in opdracht van goededoelenorganisatie Jantje Beton blijkt dat kinderen opzienbarend veel minder buitenspelen dan vijf jaar geleden. 

| Justine Wouterson

In 2013 speelde twintig procent van de kinderen nog iedere dag buiten, maar daar is nu nog slechts veertien procent van over.

Lees ook
LINDA. zoekt kinderen met speelgoed tot aan het plafond

Sterke daling

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Kantar Public, blijkt dat dertig procent van de kinderen slechts één keer in de week of zelfs nooit buitenspeelt, in tegenstelling tot twintig procent vijf jaar geleden. “Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat er een enorm verschil is tussen de generatie van grootouders, ouders en kinderen op het gebied van buitenspelen”, aldus afdelingshoofd bij Jantje Beton Pauline van der Loo. Maar liefst zeventig procent van de opa’s en oma’s, en 65 procent van de ouders speelden in hun jeugd vaker buiten dan binnen. Bij de kinderen van nu is dat nog slechts tien procent.

‘We willen wel, maar…’

Eén op de drie kinderen zegt wel graag vaker buiten te willen spelen, maar één op de zeven kinderen is te veel tijd kwijt aan school of hobby’s om dat te kunnen doen. Voor de anderen blijken ‘te saaie speelplekken’ en ‘te veel verkeer’ een barrière. Bijna de helft van de Nederlandse kinderen, maar liefst veertig procent, zegt liever binnen te spelen dan buiten.

Buiten spelen enorm belangrijk

Jantje Beton maakt zich hard voor buitenspelen; de goededoelenorganisatie wil dat ieder kind minstens een uur per dag buitenspeelt. Dat dat belangrijk is, blijkt ook uit het feit dat maar liefst 75 procent van de kinderen aangeeft zich vrolijk en blij te voelen na buiten spelen. Ruim 48 procent voelt zich sterk en gezond na een tijdje ravotten in de buitenlucht.

NIEUWS | KINDEREN | LIFESTYLE

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser