Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Zo maken we kinderen massaal verslaafd aan medicijnen

Zo maken we kinderen massaal verslaafd aan medicijnen

Hoewel er niet meer kinderen ziek zijn dan vroeger, neemt het medicijngebruik wel flink toe. Hoe komt dat? En is dat een slecht teken?

| Boris Lemereis

Vandaag tippen we een artikel uit het Belgische tijdschrift Knack over het toenemende medicijngebruik bij kinderen.

Lees ook
Kinderen als proefkonijnen: medicijnen vaak alleen getest op volwassenen

Sneller ongerust

Want in België zijn de cijfers zorgwekkend. Jaarlijks krijgen alle kinderen daar samen meer dan 109 miljoen pillen, druppels, drankjes en vaccins. En in veel gevallen zijn die overbodig, zegt professor kindergeneeskunde Yvan Vandeplas tegen Knack.

Onzekerheid en drukte

Volgens het stuk heeft dat onder meer te maken met de onzekerheid van ouders. Wat als ze een fout maken die hun kind het hele leven achtervolgt? Daarnaast zou hun drukke leven een rol spelen. Ouders kunnen het zich ‘niet veroorloven’ om nachtenlang met een zieke, hoestende of huilende baby te zitten. Dan maar liever een medicijn erin.

Blijven aandringen

En dat geeft ook druk op artsen. “Er zijn mensen die op medicijnen blijven aandringen”, zegt kinderarts De Bruyne. “Dan is het voor een arts veel gemakkelijker en minder tijdrovend om hen een voorschrift mee te geven dan om hen ervan te overtuigen dat hun kind dat niet nodig heeft.”

Lees het hele artikel uit Knack via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | KINDEREN | MEEPRATEN | BLENDLE TIPT

Bron: Knack | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser