nieuws

Kinderen krijgen inzage in dossier spermadokter Jan Karbaat

Kinderen krijgen inzage in dossier spermadokter Jan Karbaat

Donorkinderen, ouders en donoren die inzage willen in de administratie van spermadokter Jan Karbaat, kunnen vanaf nu bij hun gegevens.

| Marloes van Wijnen

De administratie is opengesteld.

Lees ook
Identiteit anonieme spermadonor achterhaald via commerciële DNA-bank

Dossiers niet op orde
Karbaat runde van 1980 tot 2009 voormalig spermakliniek MC Bijdorp in Barendrecht. In 2009 moest de kliniek sluiten op last van de inspectiedienst, omdat de dossiers niet op orde waren. Vorig jaar werd duidelijk dat de donorgegevens mogelijk niet correct zijn. Onlangs bleek dat negentien donorkinderen de biologische kinderen van de omstreden vruchtbaarheidsdokter zijn. Karbaat overleed eerder dit jaar op 89-jarige leeftijd.

Inschrijven
De minister roept zaaddonoren die aan Bijdorp doneerden en donorkinderen die verwekt zijn via de kliniek op zich in te schrijven bij de DNA-databank van FIOM, de instantie voor donorkinderen en donoren. Voor donoren wordt de inschrijving vergoed. Donorkinderen die na 2004 zijn verwekt, worden tegemoet gekomen met vijftig euro.

Niet meer anoniem
Tot 2004 was het in Nederland mogelijk om anoniem sperma te doneren. Tot die tijd zijn naar schatting zo’n veertigduizend kinderen verwekt met behulp van anonieme donoren. Dat is wettelijk niet meer toegestaan. Edith Schippers zegt dat ze wil bekijken hoe ze donorkinderen van voor 2004 kan helpen met hun zoektocht naar hun afstamming. Ze hoopt dat anonieme donoren zich bekendmaken en inschrijven in de FIOM DNA-databank.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser